10 минути слънце всеки ден може да ви спаси от коронавируса

Само 10 минути слънчева светлина на ден може да ни спаси от коронавируса, сочи лекарско прочуване.

Според специалистите в момента всеки човек страда от ниско ниво на витамин D в организма заради карантината, която не ни позволява да излезем навън и да изложим тялото си на пряка слънчева светлина. И макар стоенето вкъщи да ни предпазва от контакт с останалите, съответно и от зараза, всъщност защитните механизми на организма отслабват. Липсата на витамин D също ни прави по-уязвими към вируса. Ето защо е хубаво да си позволяваме 10-минутна разходка около дома ни или просто да излизаме на балкона, за да позволим на слънцето да докосне кожата ни.

Ако осигурявате на тялото си 10-минутна пряка слънчева светлина на ден, кожата ви ще започне да отделя необходимото количество витамин D и ще бъдете по-здрави и по-труднодостъпни за коронавируса. Разбира се, бихте могли да приемате витамина и с помощта на таблетки, но нищо не може да замени ползата от слънчевите лъчи. Не подценявайте недостига му, тъй като той има сериозна роля в заздравяването на имунната система, а в момента се нуждаем от нея повече от всякога. Витамин D е особено важен при предпазването от респираторни болести, а коронавирусът е точно от този вид.

Но в случай, че не желаете да рискувате, напускайки дома си дори и само за 10 минути или не разполагате със слънчев балкон, просто заложете на таблетки витамина D, като приемате 10 микрограма всеки ден. Разбира се, тази разумна стъпка не гарантира пълен имунитет срещу коронавируса, но със сигурност подсилва костите и мускулите ви, както и защитните механизми на организма ви.

Лекарите не за първи път съветват да се приема допълнително витамин D. Всъщност, сигурно сте чували, че е желателно да го приемате като добавка и през студените месеци, когато слънцето не е толкова силно. Но сега, когато слънчевите дни са все по-усмихнати и топли, можем да залагаме и просто на кратки разходки или повече време на балкона.

Разбира се, много е важно да обърнем и специално внимание на менюто си, защото можем да си набавим витамин D и чрез храната. Ето в кои продукти има богато количество от него:

- мазните риби като сьомга и херинга;

- пълнозърнестите закуски;

- червеното месо ;

- жълтъците ;

Четете още: Мъжете по света масово замразяват семенната си течност - ето защо!