Автор
Woman.bg

10 обикновени продукта, които могат да бъдат смъртоносни

Наскоро в Индия стана следният случай – мъж се хванал на бас, че ще изяде 50 яйца. Залогът бил сума, равняваща се на 50 лв. – и това се оказала цената на живота на този човек. Той умрял, след като изял 41 яйца. По-късно било установено, че смъртта му е причинена от преяждане. Консултирахме се с диетолог-гастроентеролог, за да разберем с кои други продукти не бива да прекаляваме.

Вода

Всеки лекар и всеки диетолог препоръчва здравите хора да пият по около 2 л чиста вода на ден. В това количество водата добре стимулира всички метаболически процеси в организма и улеснява извеждането на шлаките и токсините. Прекомерното увлечение по водата обаче може да предизвика редица здравословни проблеми. Течностите се извеждат от тялото чрез бъбреците, чрез чревния тракт и чрез кожата под вид на пот. Възможностите на органите ни не са безгранични и ако някой от тях не се справя с функциите си, ще се стигне първо до отичане на крайниците, после до отичане на органите и накрая дори до мозъчен оток. Затова хората, страдащи от сърдечно-съдови заболявания и хронична бъбречна недостатъчност, трябва да ограничат консумацията на вода до препоръчителните лично за тях количества.



Кафе

Почти всички започваме деня си с чаша кафе – то ни ободрява и ни помага да задействаме всичките системи на организма, но твърде високите нива кофеин могат да предизвикат световъртеж, главоболие, повръщане, мускулни тремори и различни халюцинации. Със сигурност не бива да прекалявате с тази напитка. Ако за един ден изпиете няколко литра силно кафе, тази ударна доза може да доведе до спиране на сърцето. Особено внимателни трябва да са хората, страдащи от сърдечно-съдови заболявания и артериална хипертензия. Освен това силното кафе понякога може да причини запек и обостряне на синдрома на възбудимото дебело черво.



Захар

Въпреки че консумацията на захар и на продукти с повишено съдържание на глюкоза е необходима за поддържане на мозъчната дейност, злоупотребата със захар е много опасна – особено за диабетици. При скорошно проучване е установено, че ако за един ден изядете 1.5 кг захар под всякакъв вид, вероятността да умрете се повишава до 95%.



Сол

Споровете за вредата и ползата от солта не утихват от десетилетия. При много заболявания лекарите често налагат ограничения на консумацията на сол или я изключват напълно от менюто на болния. Такива мерки могат да се вземат при сърдечно-съдови заболявания, артериална хипертензия, хипертония, бъбречна недостатъчност и пиелонефрит. При такива проблеми употребата на сол често предизвиква обостряне на заболяването. Има смъртоносна доза сол и за здрави хора, но за да я превишите, ще трябва да ядете сол буквално със супени лъжици.



Цитрусови плодове

Хората, страдащи от стомашно-чревни заболявания като язва на стомаха или на дванадесетопръстника, панкреатит и синдром на възбудимото дебело черво, при прекомерна консумация на тези плодове с повишена киселинност най-вероятно ще изпитат силно обостряне на болестното си състояние. При здрав човек само нереално голямо количество цитрусови плодове (около 11 хил. плода), изядени наведнъж, може да доведе до спиране на сърцето. За щастие чак толкова „вместими“ хора няма и никой не организира състезания по тъпчене с портокали и грейпфрути.



Шоколад

Хората често налягат на този продукт, когато изпитват стрес, защото шоколадът съдържа много вещества, стимулиращи отделянето на ендорфин (хормона на радостта). Всичките тези бисквитки, бонбони, тортички и шоколадчета са толкова вкусни! Не забравяйте обаче, че консумацията на големи количества шоколад може да доведе до обостряне на стомашно-чревни заболявания и да причини запек. При диабетици пък може да се стигне до вътрешни кръвоизливи, инфаркт на миокарда, кома и дори смърт.



Банани

Бананите са богати на калий и микроелементи, които влияят благотворно на организма – но именно заради повишеното съдържание на калий не бива да злоупотребявате с този плод. Ако изядете твърде много банани, предозирането с калий ще доведе до обостряне на всички сърдечно-съдови и стомашно-чревни заболявания, както и до общо отравяне на организма. Добрата новина е, че такова количество банани е просто невъзможно да се изяде – над 400 плода.



Люти чушки

Хората ги обичат заради парливостта им, но прекомерната консумация на лют пипер и чили може да доведе не само до обостряне на стомашно-чревни и сърдечно-съдови заболявания, но и до травматично изгаряне на стомаха на абсолютно здрави хора. Ако за един ден изядете няколко десетки лъжички лют пипер, можете да умрете. За щастие и това е физически невъзможно да се направи.



Манго

Този плод съдържа веществото урушиол – органичен маслен токсин, който е много токсичен за кожата. Хората, страдащи от кожни заболявания като дерматит, винаги изпитват обостряне на болестта след прекаляване с мангото. Освен това плодът може да предизвика алергия. Дори и хора, които не страдат от алергии, могат да изпитат негативни последици, ако преядат с манго – включително и анафилактичен шок.



Алкохол

Е как да не го споменем! Етиловият спирт, който влиза в състава на всички алкохолни напитки, е опасен за организма във всякакви дози. Злоупотребата с него обаче води не само до остър или хроничен панкреатит и цироза на черния дроб, но и до смърт. При това до летален изход може да се стигне и от еднократна доза алкохол – всичко зависи от способностите на конкретния организъм. Сигурно сте чували редица истории за хора, умрели след изпиване на бутилка твърд алкохол. Това е наистина нелепа смърт!