Автор
Woman.bg

10 продукта, които най-често предизвикват алергия

Лекарите тъжно признават, че броят на страдащи от алергии хора нараства. Това може да е причинено от какво ли не – екологична обстановка, неправилен подход на родителите към развитието на детето, различни продукти. При това в случая с последните всичко е въпрос на късмет. Алергени могат да се съдържат във всякакви храни, дори и на пръв поглед безобидни. Понякога е трудно да определиш кой е именно твоят алерген, но има категории продукти, които най-често предизвикват алергична реакция.

1. Мляко


Близо 2 % от хората страдат от алергия към този продукт. Най-неприятното обаче е, че на тези два процента им се налага да се въздържат от консумация не само на мляко, но и на млечни продукти като сирене, извара, масло и кисело мляко. Дори и минимално количество мляко в храната може да предизвика нежелателна реакция. Затова ако и вие сте от онези, на които не им се препоръчва мляко, обърнете внимание на съдържанието на макароните, сладкарските изделия и печивата. Важно е обаче да правим разлика между алергия и непоносимост към мляко. Лекар може да ви направи изследвания, за да уточни причината за вашия проблем.

2. Яйца



Особено опасен е яйченият белтък, защото при термична обработка алергенът в жълтъка се унищожава, а в белтъка си остава. Впрочем яйцата са сред продуктите, които най-често предизвикват алергична реакция у малки деца. Яйцата съдържат албумин – много силен алерген, който при попадане в човешкия организъм стимулира производството на антитела. Хората с алергия към яйца трябва да отбягват и майонезата, печивата, сладкарските изделия, сладоледа и пудингите, кафето на прах със сметана, сладкишите „целувка“ и газираните напитки.

3. Ядки и бобени култури



Най-опасната ядка е фъстъкът, макар че той по-често се споменава като бобена култура. Факт е обаче, че алергичната реакция към фъстъци е една от най-тежките, достигайки понякога до анафилактичен шок. Фъстъците съдържат около 32 вида белтъчини, 18 от които са алергени. Бобените култури като соя, грах, нахут, някои видове фасул и леща също са сред най-разпространените хранителни алергени. Най-често алергии предизвиква соята, тъй като тя се съдържа в почти всичко – колбаси, месо, бонбони, полуфабрикати… Организмът може да се разбунтува срещу такива количества поемана соя.

4. Шоколад



Това е отделен вид продукти с високо ниво на алергенност. Реакцията може да не се прояви веднага, а след време, което затруднява диагностицирането на причинителя - особено на зряла възраст, защото се смята, че алергия към шоколад обикновено имат децата. Силната реакция най-често е причинена не от какаото, а от соевия лецитин, добавените ядки или наличието на сухо мляко, глутен и палмово масло в шоколада. Самото какао и какаовото масло всъщност имат ниско ниво на алергенност. Друга версия за причината хората да развият алергия към шоколад е тази за наличието на хитин в продукта – тъй наречения „хлебарков“ протеин. Проблемът е, че в какаото на зърна често се размножават колонии хлебарки и зърната се преработват заедно с насекомите.

5. Зърнени култури



Един на 200 души страда от алергия към зърнени култури. Причинители на реакцията са прашецът на растенията и растителните белтъчини. Най-неалергенните зърнени култури са оризът, ечемикът и елдата. Последната се смята за най-безопасната зърнена култура и е идеална за захранване на кърмачета. Лидери по алергенност са пшеницата (която съдържа глутен), овесът, царевицата и ръжта. Алергията към зърнени култури не се диагностицира лесно – често тези храни се консумират в комбинация с месо, мляко и други продукти, които се смятат за по-опасни от кашите.

6. Мед



Пчелните продукти често предизвикват алергия у хората заради съдържанието на растителен прашец и нектар. Особено разпространени са алергичните реакции към цветния мед. Възможно е човек да не е алергичен към меда като цяло, а само към цветния мед. Разбира се важно е и колко мед се консумира – дневната доза за възрастен човек не бива да надвишава 2-3 супени лъжици.

7. Морски дарове



Лекарите смятат, че повечето алергени са белтъчини. Затова морските дарове, които практически са съставени от чист протеин, не могат да не присъстват в този списък. При това не бива да си мислите, че ако имате алергия към риба, няма да сте алергични примерно към скариди. Напротив – непременно ще имате реакция и към скариди, както и към миди и калмари. Въпреки че морските дарове са сред най-ценните храни, богати на микроелементи, витамини и лесноусвоими белтъчини, същите тези белтъчини в повишена концентрация могат да ви изиграят лоша шега и да предизвикат силна алергия. Впрочем, имайте предвид, че ако сте алергични към морски дарове, имате алергия и от водорасли!

8. Месо



Най-нежелателните видове месо за хора, страдащи от алергии, са телешкото, свинското, пилешкото и гъшето месо. Впрочем в някои марки пилешко експерти са открили опасни бактерии. Заешкото, агнешкото и пуешкото се смятат за най-нискоалергенни меса, затова се препоръчват за приготвяне на детски храни. Самата алергична реакция не винаги е свързана със самото месо – често причината е генетична предразположеност или наличие на повишена чувствителност към пърхота и козината на животните и към вкусовите добавки, с които щедро се подправят полуфабрикатите, колбасите и други месни изделия. Реакция могат да предизвикат и добавките и антибиотиците, които са се давали на животните и птиците.

9. Някои зеленчуци



Човек би си помислил, че трябва да търси спасение от алергиите в плодовете и зеленчуците. Нещата обаче не са толкова прости. Доматите, ряпата, репичките, цвеклото и дори морковите могат да бъдат опасни. Някои смятат, че причинител на алергиите е червеният пигмент, който се съдържа в зеленчуците, затова жълтите домати имат по-слаб алергенен ефект. Лекарите обаче са на мнение, че дразнителят в доматите е съдържащият се в тях в малки количества растителен протеин.

10. Плодове



И тук е същото като при зеленчуците. Най-внимателни трябва да бъдете при консумация на ягоди (градински и горски), лимон, малини, черен касис, вишни, грозде и смокини. Алергия често предизвикват и екзотични плодове, но при тях реакцията може да се дължи и на непоносимост на организма към непривичния продукт.