10 продукта, които най-често предизвикват алергия

18 август 2019 | 10:49
532
0
Pixabay
0

Лекарите тъжно признават, че броят на страдащи от алергии хора нараства. Това може да е причинено от какво ли не – екологична обстановка, неправилен подход на родителите към развитието на детето, различни продукти. При това в случая с последните всичко е въпрос на късмет. Алергени могат да се съдържат във всякакви храни, дори и на пръв поглед безобидни. Понякога е трудно да определиш кой е именно твоят алерген, но има категории продукти, които най-често предизвикват алергична реакция.

1. Мляко

Близо 2 % от хората страдат от алергия към този продукт. Най-неприятното обаче е, че на тези два процента им се налага да се въздържат от консумация не само на мляко, но и на млечни продукти като сирене, извара, масло и кисело мляко. Дори и минимално количество мляко в храната може да предизвика нежелателна реакция. Затова ако и вие сте от онези, на които не им се препоръчва мляко, обърнете внимание на съдържанието на макароните, сладкарските изделия и печивата. Важно е обаче да правим разлика между алергия и непоносимост към мляко. Лекар може да ви направи изследвания, за да уточни причината за вашия проблем.

2. Яйца



Особено опасен е яйченият белтък, защото при термична обработка алергенът в жълтъка се унищожава, а в белтъка си остава. Впрочем яйцата са сред продуктите, които най-често предизвикват алергична реакция у малки деца. Яйцата съдържат албумин – много силен алерген, който при попадане в човешкия организъм стимулира производството на антитела. Хората с алергия към яйца трябва да отбягват и майонезата, печивата, сладкарските изделия, сладоледа и пудингите, кафето на прах със сметана, сладкишите „целувка“ и газираните напитки.

3. Ядки и бобени култури



Най-опасната ядка е фъстъкът, макар че той по-често се споменава като бобена култура. Факт е обаче, че алергичната реакция към фъстъци е една от най-тежките, достигайки понякога до анафилактичен шок. Фъстъците съдържат около 32 вида белтъчини, 18 от които са алергени. Бобените култури като соя, грах, нахут, някои видове фасул и леща също са сред най-разпространените хранителни алергени. Най-често алергии предизвиква соята, тъй като тя се съдържа в почти всичко – колбаси, месо, бонбони, полуфабрикати… Организмът може да се разбунтува срещу такива количества поемана соя.

4. Шоколад



Това е отделен вид продукти с високо ниво на алергенност. Реакцията може да не се прояви веднага, а след време, което затруднява диагностицирането на причинителя - особено на зряла възраст, защото се смята, че алергия към шоколад обикновено имат децата. Силната реакция най-често е причинена не от какаото, а от соевия лецитин, добавените ядки или наличието на сухо мляко, глутен и палмово масло в шоколада. Самото какао и какаовото масло всъщност имат ниско ниво на алергенност. Друга версия за причината хората да развият алергия към шоколад е тази за наличието на хитин в продукта – тъй наречения „хлебарков“ протеин. Проблемът е, че в какаото на зърна често се размножават колонии хлебарки и зърната се преработват заедно с насекомите.

5. Зърнени култури



Един на 200 души страда от алергия към зърнени култури. Причинители на реакцията са прашецът на растенията и растителните белтъчини. Най-неалергенните зърнени култури са оризът, ечемикът и елдата. Последната се смята за най-безопасната зърнена култура и е идеална за захранване на кърмачета. Лидери по алергенност са пшеницата (която съдържа глутен), овесът, царевицата и ръжта. Алергията към зърнени култури не се диагностицира лесно – често тези храни се консумират в комбинация с месо, мляко и други продукти, които се смятат за по-опасни от кашите.

6. Мед



Пчелните продукти често предизвикват алергия у хората заради съдържанието на растителен прашец и нектар. Особено разпространени са алергичните реакции към цветния мед. Възможно е човек да не е алергичен към меда като цяло, а само към цветния мед. Разбира се важно е и колко мед се консумира – дневната доза за възрастен човек не бива да надвишава 2-3 супени лъжици.

7. Морски дарове



Лекарите смятат, че повечето алергени са белтъчини. Затова морските дарове, които практически са съставени от чист протеин, не могат да не присъстват в този списък. При това не бива да си мислите, че ако имате алергия към риба, няма да сте алергични примерно към скариди. Напротив – непременно ще имате реакция и към скариди, както и към миди и калмари. Въпреки че морските дарове са сред най-ценните храни, богати на микроелементи, витамини и лесноусвоими белтъчини, същите тези белтъчини в повишена концентрация могат да ви изиграят лоша шега и да предизвикат силна алергия. Впрочем, имайте предвид, че ако сте алергични към морски дарове, имате алергия и от водорасли!

8. Месо



Най-нежелателните видове месо за хора, страдащи от алергии, са телешкото, свинското, пилешкото и гъшето месо. Впрочем в някои марки пилешко експерти са открили опасни бактерии. Заешкото, агнешкото и пуешкото се смятат за най-нискоалергенни меса, затова се препоръчват за приготвяне на детски храни. Самата алергична реакция не винаги е свързана със самото месо – често причината е генетична предразположеност или наличие на повишена чувствителност към пърхота и козината на животните и към вкусовите добавки, с които щедро се подправят полуфабрикатите, колбасите и други месни изделия. Реакция могат да предизвикат и добавките и антибиотиците, които са се давали на животните и птиците.

9. Някои зеленчуци



Човек би си помислил, че трябва да търси спасение от алергиите в плодовете и зеленчуците. Нещата обаче не са толкова прости. Доматите, ряпата, репичките, цвеклото и дори морковите могат да бъдат опасни. Някои смятат, че причинител на алергиите е червеният пигмент, който се съдържа в зеленчуците, затова жълтите домати имат по-слаб алергенен ефект. Лекарите обаче са на мнение, че дразнителят в доматите е съдържащият се в тях в малки количества растителен протеин.

10. Плодове



И тук е същото като при зеленчуците. Най-внимателни трябва да бъдете при консумация на ягоди (градински и горски), лимон, малини, черен касис, вишни, грозде и смокини. Алергия често предизвикват и екзотични плодове, но при тях реакцията може да се дължи и на непоносимост на организма към непривичния продукт.

 

Коментари

Добави Коментар

Най-четени

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

  • Нормално функциониране на сайтовете
    Не е зададено

    Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

    Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

    Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

  • За изпълнение на нашите услуги
    Не е зададено

    Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

    Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

  • За измерване
    Не е зададено

    Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на реклами
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За персонализация и профилиране
    Не е зададено

    Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

    Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

  • По възложение и за проекти на трети страни
    Не е зададено

    При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

    Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

    За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

    За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

  • За Директен маркетинг
    Не е зададено

    За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.