Има професии, които изискват определени качества като здрави нерви, чувство за отговорност и изключително търпение. Не всеки човек може да ги практикува. А тези, които го правят, заслужават нашите адмирации!



Санитари

Според проучване един от десет души, работещи като санитари в болниците, признава, че е изпадал в дълбока депресия. Грижата за пациентите, храненето, миенето, почистването на подлогите е трудна работа. И рядко ще чуете „благодаря“. Освен това сблъсъка със смъртта още повече натоварва заетите в тази професия.

Лекари

След санитарите, лекарите се нареждат на второ място в класацията на 10-те най-нещастни професии. Всеки, от когото зависи човешкият живот, изпитва силен стрес и депресия. Всеки ден лекарите се сблъскват с наранявания, заболявания и смърт. Те трябва да общуват с близките на пациентите и да им съобщават най-лошите новини.



Сервитьори

Сервитьорите често са едни от най-нещастните работници. Заплащането е малко и повечето разчитат на бакшиши. В същото време работата е доста уморителна, през цялото време са на крака. Освен това груби клиенти могат да им вгорчат живота.

Социални работници

Комуникацията с малтретирани деца или социално слаби семейства всеки ден вече е много трудна и изтощителна работа. Документацията и бумащината в тази професия също напряга работниците. Мнозина жертват личния си живот, за да помогнат на други хора. И очаквано стават нещастни и депресирани.

Актьори, шоумени и писатели

Нередовно заплащане, препълнен график и социалната изолация правят творческите професии нещастни. Според проучване хората, които се занимават с изкуство, са по-склонни към депресия. Актьорите по-често страдат от биполярно разстройство и рязка промяна в настроението.



Финансови съветници и счетоводители

Работата на финансовите съветници и счетоводители е чиста форма на стрес. Те боравят с чужди финанси и огромни суми. Освен това, ако клиент е загубил парите си, той винаги ще обвини финансовия си консултант.

Учители

Учителската професия винаги е била във фокуса на общественото внимание, а учителят традиционно е бил натоварван с много високи очаквания и отговорности. Неслучайно именно учителите са сред рисковите професионални групи, засегнати най-често от синдрома на емоционалното „прегаряне” - крайно последствие от загуба на контрол над стреса в живота. Професионалният стрес при учителите е свързан с работното натоварване: планиране на уроците, организиране на дейности, справяне с дисциплината в класните стаи и с „проблемните“ ученици, липсата на интерес и ниската успеваемост на учениците.



Майстори/техници

Водопроводчиците, електротехниците и други подобни специалисти често се търсят само при някаква неизправност или авария. Те нямат нормирано работно време, а са заети често през нощта и през почивните дни.

Административни работници

Високи изисквания, ниски нива на контрол. Хората, които са на първа линия, поемащи заповеди от различни източници, могат да се чувстват подложени на постоянен стрес. Дните им са непредвидими, а на всичкото отгоре може никой да не забелязва колко много усилия полагат, за да могат другите да се чувстват улеснени.



Продавачи

Хората, които работят в магазините, също се нареждат в класацията за най-нещастни работници. Много от продавачите са на процент, което означава, че никога не знаят точно колко пари ще вземат следващия месец. Има несигурност на приходите, силен натиск за постигане на по-високи резултати и дълги работни часове. Да не говорим за клиентите, които могат да си изкарат нервите върху вас, без да имате каквато и да било вина.

И на финал, да не забравяме, че някои от гореизброените професии, каквито са медицинските работници, учителите, продавачите и т.н. са принудени във времена на изпитания като днешните ежедневно да бъдат на предните "бойни" редици, отговорни за добруването на всички ни!