10 вредни навика, от които трябва да отървете зъбите си - 2 част

13 януари 2010 | 14:19
4285
0
0

Пиете много газирани напитки

Газираните напитки (да, и диетичните) съдържат фосфорна киселина, която може да разруши зъбите за известно време. Ако пиете газирано, използвайте сламка, за да минимизирате контакта със зъбите и четкайте след това.

Ядете храни, които оставят следи

Зъбният емайл е като гъба. Всичко, което остава по порцелановата чаша или чиния (кафе, чай, кола, соев сос, червено вино) ще придаде на зъбите ви жълтеникав цвят.

Попитайте зъболекаря си за лазерно избелване, обезцветяване или за нов метод на лечение „Prophy Power", стоматологична процедура, при която натриев бикарбонат (нежно избелващо вещество) се смесва със силна струя вода за да премахва петната без да отстранява емайла.

Ако искате да използвате избелваща паста за зъби, помнете, че те могат да направят зъбите малко по-светли, но обикновено са безпощадни към емайла.

Често си хапвате сладко

Всеки път, когато ядете нещо, особено ако е сладко или със съдържание на нишесте, бактериите, които живеят нормално в устната кухина, образуват киселини, които разграждат храната.

Но тези киселини също могат да атакуват зъбите, водейки до тяхното гниене. Яденето на сурови, твърди плодове и зеленчуци (като ябълки и моркови) по време на хранене и след това може да помогне.

Много дентални специалисти дори считат подобни храни за естествени четки за зъби, тъй като притежават почистващо действие на зъбната плака.

Дъвченето на дъвка без захар след хранене може също така да предотврати образуването на кариеси увеличавайки притока на слюнка, който спомага да се отмиват бактериите, причиняващи кариеси.

Използвате зъбите си като инструменти

Отварянето на чипс и разхлабването на възел със зъби може да доведе до пукнатини или счупвания, или да увреди пломбите и местата, където стоматологът е работил. Също доста рисковано е и дъвченето на кубчета лед, замразени близалки или твърди бонбони.

Очаквайте продължение.

Още по темата

Коментари

Добави Коментар

Най-четени