Автор
Woman.bg

12 храни, които болестите никак не обичат - I част

Хранителната аптечка е нещото, към което организмът първо прибягва в случай на нужда. Ако я поддържате добре заредена с точните храни, ще се нуждаете доста по-рядко от услугите на фармацевтичната индустрия.

От артритите и проблемите с движението през простудите до животозастрашаващите заболявания като рака, най-добрите натурални лекарства могат да бъдат открити във вашата кухня и да ви предпазят или помогнат да преборите болестта.

Някои от най-смъртоносните и увреждащи организма заболявания, тормозещи модерния свят, също са предизвикани от храната – евтините, нискокачествени преработени храни, с твърде много захар, сол, наситени и транс мазнини, генетично модифицирани съставки и пестициди. Когато обаче изберете натурални, органични, пълноценни и богати на активни вещества храни, получавате мощно средство за защита от рак, сърдечносъдови заболявания, настинка и грип, алергии, възпаления и всички останали предизвикателства за здравето, с които живота ни сблъсква всеки ден.

С толкова богат избор от лековити храни, които ни предлага природата, изборът на 12 най-верни помощници е труден, затова ще разчитаме на експертния опит на д-р Джеймс Дюк и книгата му „The Green Pharmacy Guide to Healing Foods”:

Бобови



Бобовите култури са едни от най-достъпните здравословни храни, като високото съдържание на изофлавони в тях предпазва от развитието на сърдечносъдови заболявания, поддържа здрави костите и простатата, и дори облекчава някои от симптомите на менопаузата. Тъй като съдържат малко мазнини, но са богати на протеини, те са подходящ заместител на червеното месо и могат да се добавят към супи, задушено, яхнии и дори към сосовете за паста (пюрето от бял боб може да се използва като по-здравословен заместител на богатите на мазнини сосове „Алфредо”). Що се отнася до полезните съставки, няма голяма разлика между сухите и консервирани бобови, но бобчетата в консерва често съдържат големи количества сол и бисфенол A, отделящ се от консервата. Ако все пак се ориентирате към бобови консерви, търсете такива, които имат малко добавена сол и са затворени в кутии без бисфенол A (BPA-free).

Чесън и лук



Братовчедите от едно и също растително семейство носят толкова много ползи за сърцето и имунната ви система, че ще ние трудно да изброим всички. 70-те активни фитохимикали в чесъна могат да понижат кръвното ви налягане с до 30 единици, а освен това намаляват риска от рак на яйчниците, рак на дебелото черво и други ракови заболявания, сочат резултатите от метаанализ, публикуван в American Journal of Clinical Nutrition. Лукът е най-добрият хранителен източник на кверцетин – флавоноидът, който поддържа нормалното кръвообращение и предотвратява образуването кръвни съсиреци (тромби). И лукът, и чесънът са сред най-добрите натурални средства за превенция на алергиите. За да извлечете максимума от здравословния ефект на чесъна, можете да счукате скилидките и да ги оставите да престоят 30 минути, преди да ги хапнете. Що се отнася до лука, голяма част от полезните му съставки са в люспите, които изхвърляме, затова Дюк съветва да ги съберете в мрежеста торбичка и да ги оставите да покиснат супите или сосовете, докато ги приготвяте.

Кофеин съдържащи храни и напитки



Пристрастени сте към кафето? Влюбени сте в шоколада? Това никак не е лошо. Съдържащите кофеин храни като кафето, чая и шоколада са богати и на полифеноли, които се окачествяват като „суперантиоксиданти” заради способността си да се противопоставят на широк набор заболявания – от рака до депресията. Изследване на Университета „Харвард” дори установи, че 5 чаши кафе дневно намаляват наполовина риска от развитието на диабет. Такива количества кофеин обаче могат да ви докарат треперене и сърцебиене, затова повечето здравни експерти препоръчват ограничаването на кафето до 2-3 чаши дневно или преминаването към безкофеиново такова. Ако сте чувствителни към кофеина или имате здравни противопоказания за употребата му, изследванията показват, че независимо дали се касае за чай или кафе, безкофеиновите им версии съдържат също толкова антиоксиданти, колкото и „оригинала”. А когато става въпрос за шоколад – разбира се, черният такъв е много по-полезен от подсладения млечен шоколад или белия такъв. Най-полезен за здравето ви е черният шоколад с поне 70% съдържание на какао и то в разумни количества – 30-40 гр. дневно.

Целина (кервиз)



Следващият път, когато ви се хапва нещо хрупкаво и здравословно за следобедна закуска, посегнете към целината, а не към морковите. Кореноплодното растение, чийто стебла и листа у нас наричаме кервиз, е богато на микроелементи, витамин С и фенолови киселини, и предпазва от настинки и грип, алергии и рак. Съдържащите се в целината фталиди, я правят добър избор и за понижаване на холестерола. Колкото повече хапвате, толкова по-добре, сочат изследванията. Дюк препоръчва да хрускате поне по 4 стръка кервиз дневно. Тъй като вкуса на целината е относително мек, може да овкусите нарязаната на кубчета глава дори с фъстъчено масло, или да хапвате резенчетата вместо чипс с любимия си сос. Целината е един от малкото зеленчуци, които не губят нищо от хранителната си стойност, когато са сготвени, така че добавяйте колкото се може повече от нея в супи, касероле и останалите ви любими варени, печени или сотирани гозби. Винаги използвайте и зеленията, до последното листенце, тъй като тя е богата на калций и съдържа повече витамин С, отколкото бялата сърцевина.

Канела



Най-забележителната и изследвана полза от канелата за здравето ви, е способността й да понижава кръвната захар. Изследване на Департамента на селското стопанство на САЩ показва, че популярната подправка може да намали нивата на кръвната ви захар с от 13% до 23%. Авторите на изследването смятат, че това свойство се дължи на съдържащите се в нея антиоксиданти, които активират инсулиновите рецептори в клетките. Германски учени пък установиха, че канелата потиска размножаването на болестотворната бактерия Escherichia coli (E. coli), която е причинител на повечето инфекции на уринарния тракт, и гъбичката Candida albicans, отговорна за инфекциите на вагиналния секрет. Дюк споделя и успешния опит на приятелите си, успели да откажат цигарите „всмуквайки” от канелените пръчици всеки път, когати им се припали цигара. Как да я консумирате? Можете да добавите 1 ч. л. канела към сутрешната си овесена каша или към чаша органичен ябълков сок.

Цитрусови плодове



Традиционните звезди на есенния и зимния сезон съдържат близо 200 антиракови активни вещества, понижаващи холестерола фибри и потискащи възпаленията флавоноиди. Австралийско ревю на резултатите от 48 изследвания на хранителните режими и влиянието им върху раковите заболявания установи, че консумацията на 1 порция цитрусови плодове дневно понижава наполовина риска от развитието на рак на устата, гърлото или стомаха. Розовите грейпфрути пък са богати и на ликопен – мощният антиоксидант с противоракови свойства, открит в доматите, така че не се колебайте да посегнете към тях. За да извлечете най-голяма полза от цитрусите, яжте цели плодове, вместо да пиете само сока, тъй като така ще приемете всички ценни фибри в тях. Много от полезните вещества се крият и в кората им, така че е добре да си направите домашни мармалади с портокалови, мандаринови и лимонови корички, които са вкусни както върху филийка пълнозърнест хляб, така и като екзотична добавка към ястия и сосове.

Очаквайте продължение.

Източник: muskuli.com