12 храни за спокоен сън

04 април 2016 | 09:56
7050
2
womanandhome.com,glamour.com
2

През деня се чувствате изтощени и единственото, за което си мечтаете, е отморяващ сън, но вечер, когато се разположите удобно в леглото и сложите глава на възглавницата, нещо ви пречи да заспите и усещате неизразходена енергия в себе си? Да, вие имате проблеми със съня, което е опасно за здравето и нервите ви.

Причините за този крайно неприятен проблем могат да бъдат най-различни. Вероятно сте подложени на стрес, заради лични или професионални проблеми, или не изразходвате енергията си напълно. Можем да изброим още много фактори, но нека се спрем и на една важна подробност: храната, която приемате оказва силно, дори решаващо влияние върху организма ви. Важно е преди сън да ядем храни, които имат успокояващо действие, за да успеем да заспим. Приемайки правилните вещества няма да ни заложи да прибегнем към приспивателни или успокоителни лекарства.

1.Череши

Освен че са толкова неустоими и вкусни, черешите съдържат голямо количество мелатонин, който подпомага хубавия сън. Преди да заспите изпийте чаша с освежаващ фреш от череши и ще се радвате на спокойна почивка.

2.Боб

Добре известно е, че бобът е много засищащ, но и е богат на витамин B6, който от своя страна спомага за производството на серотонин в организма. Хумусът и нахутът също са подходящи за спокойния ви сън.

3.Зеле, броколи и спанак

Зелените листни зеленчуци (като зелето, броколите и спанака) съдържат голямо количество калций, който е винаги добре дошъл в тялото ни. Заради свежестта и лекотата си, те имат успокояващо действие и ни държат сити за дълго. Така че ако ги консумирате преди сън със сигурност няма да се събудите от глад през нощта.

4.Грозде

Според скорошни проучвания гроздето, особено някои сортове, които се използват за производството на вино, са с богато съдържание на мелатонин.

5.Млечни продукти

Причината, по която млечните продукти могат да ви накарат да се унесете лесно е, че съдържат калций, който спомага на организма да отделя достатъчно мелатонин и триптофан.

6.Яйца

Те са чудесен източник на триптофан (аминокиселина, от която зависи отделянето на серотонин). Варените яйца са първи приятели със спокойния сън.

7.Ядки

Ядките съдържат така нужния за съня ви хормон, мелатонин, заради което ще ви помогнат лесно да се унесете. Така че добавете орехи или друг вид ядки към вечерния си десерт и ще спите добре.

8.Сьомга

Знаем, че сьомгата е богата на омега-3 мастни киселини, но трябва да знаете, че тя също спомага възпроизводството на мелатонин в организма. Това се отнася и за всички останали мазни риби.

9.Сладки картофи

Богатите на въглехидрати храни имат прекрасното свойство да ни успиват, заради което сладките картофи са разумно и вкусно решение за вечеря.

10.Пуйка

Пуйката съдържа триптофан, който организмът има нужда да си набавя, чрез храната.

11.Банани

Чрез тях си набавяме така полезния витамин В6, така че не го изключвайте от менюто си, особено вечер.

12.Мед

Медът е известен като ефикасен лек срещу безсънието от хиляди години насам. Една лъжица от него в чай от лайка преди да си легнете ще ви отведе директно в страната на спокойните сънища.

Коментари

2 Jaydee
  28 юни 2018 | 03:48 отговор
 

Great arltcie, thank you again for writing.

 
1
  23 март 2017 | 11:54 отговор
 

 

Добави Коментар

Най-четени