12 стъпки в превенцията срещу рака на гърдата

11 октомври 2021 | 08:13
721
0
Снимки: Pixabay, Instagram
0

Ракът на гърдата е най-често срещаният рак при жените по света и се увеличава все повече в развиващите се страни, където по-голямата част от случаите се диагностицират в късен стадий.

В България броят на диагностицираните жени с рак на гърдата също продължава да се увеличава. Над 4000 жени годишно се диагностицират, а при 1200 от тях изходът не е благоприятен.

Няма по-добър начин да противодействаме на това коварно онкологично заболяване от превенцията. И в това ще ви увери всеки експерт. В месец октомври, посветен на борбата с рака на гърдата, събрахме няколко съвета, които според лекари намаляват значително риска от този най-разпространен сред жените рак. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mammi.bg (@mammi.space)

Периодични прегледи при мамолог

Навременната диагностика на рак на гърдата може да спаси живота ви.Гинеколозите съветват жените над 20 г. да си правят сами прегледи на гърдите, като всеки месец проверяват за бучки. Най-добре е това да се прави всеки път, след като приключи цикъла, защото е по-лесно да се намерят образуванията. След навършването на 35 години обаче посещенията при мамолог трябва да се правят поне веднъж годишно.  В случай че в някой от семейството ви е страдал от това заболяване, добре е посещенията при специалист да се увеличат. Колко пъти трябва да се извършват прегледите, най-добре ще каже вашият специалист. 

Редовни разходки

Изследванията показват, че жени, които ходят поне 12 минути на ден намаляват възможността от рак с 18%. Упражненията намаляват нивото на естроген и укрепват мускулната тъкан, което от своя страна намалява риска от заболяването. В тази връзка д-р Андрю Хайд от Медицинския университет в Мичиган установява, че благодарение на упражненията тялото ни произвежда високи нива на IGFBP-3 – протеин, който се бори с образуването на ракови клетки. Доказано е също, че дневната физическа активност намалява риска от рак на дебелото черво с цели 48%. Спортът спомага за намаляването на стреса, а над 40% от всички случаи на рак се свързват с високото ниво на стрес.

Използвайте дезодоранти с натурални съставки

Алуминиевите соли, които се съдържат в дезодорантите против изпотяване увеличават нивата на естроген в тялото ни. Той е тясно свързан с формирането на рака на гърдата, ето защо проникването на тези соли през кожата могат да повишат риска драстично. Никога не използвайте дезодоранти след обезкосмяване, защото тогава порите ви саотворени. Старайте се да си купувате дезодоранти с натурални съставки.

Пълноценен сън

Задължителните навици, с които осигуряване здраве на гърдите си са: балансирано хранене, въздържане от тютюнопушене и поне 6 часа сън всяка нощ. Здравословният сън намалява риска от заболяването с 60-70 %, защото когато спим тялото ни произвежда повече мелатонин. А самият хормон намалява растежа на увредените ракови клетки. Поддържането на високи нива на мелатонина е важно за намаляването на риска от рак.

Пийте ментов чай

Според едно френско проучване жените, които предпочитат ментов чай пред сутрешната доза кофеин, имат по-малък риск да заболеят от рак на гърдата. Съставките му пречат на формирането на ракови клетки, ето защо е много полезен.

Увеличете консумацията на маслини

Маслините съдържат съставка, наречена салвестрол, която се бори с раковите клетки. Открива се също в броколи и тиквички. Съставката CYP1B1, която се открива в болните ракови клетки, умира при контакт със салвестрол.

Намалете калориите

1 от 4 случая на рак е свързан с наднорменото тегло на пациентката. Консумирането на вредни храни неминуемо се предава и върху здравето на клетките. Те започват да се делят и растат повече, което е първа стъпка към формирането на ракови образувания. Старайте се да консумирате здравословни храни и следете приема на калории на ден.

Кажете Не на цигарите

Новите проучвания показват, че пушачките попадат в рисковата група още преди менопаузата. Това важи и за пасивното пушене, затова стойте настрана от задимени помещения. Рискът скача с цели 32 %, затова ако пушите направете всичко възможно да се откажете от този вреден навик.

Намалете количеството сол

Вегетарианците може и да я използват като заместител на месото, но последните проучвания на американски учени показват, че прекалената консумация на соя води до повишаване на нивото на изофлавони, което от своя страна води до повишено делене на клетките и образуването на болни такива. Смята се, че рискът се появява, когато прекалим с количествата, но все пак е важно да внимаваме колко често консумираме тофуто или соевото мляко, колкото и да ги обичаме.

Още фактори, които повишават риска от рак на гърдата

В днешния забързан и объркан свят сред една малка част от факторите, които могат да отключат подобен проблем, са стресът, депресията, драстичните диети, тежките метали и химикали в козметиката. Те повишават риска от заболяването дори сред младите жени. Лошата новина е, че долната граница на заболяването непрекъснато пада, което прави по-добрата информираност и редовните прегледи при специалист задължителни и за млади, и за по-зрели дами.

Четете още: Учени откриха кои хора имат 'свръхчовешки' имунитет срещу Ковид-19

Коментари

Добави Коментар

Най-четени