Автор
Woman.bg

14 продукта, които увреждат зъбите повече от захарта

Можете да си причините кариес, без дори да подозирате, че си вредите.

Мислите, че захарта е единствената опасност за вашите зъби? Не сте познали. Стоматолози са съставили списък от продукти, които причиняват кариес не по-малко ефективно от захарта.

Сушени плодове
„Сушените плодове са като бонбоните“, твърди Стивън Стефанак, стоматолог и преподавател в Мичиганския университет. „Те са лепкави и съдържат голямо количество захар. Следователно захарта се задържа между зъбите и създава идеални условия за развиване на кариес. Съветвам ви да се откажете от това лакомство в полза на пресните плодове“.

Газирани напитки
Сигурно знаете, че сладките газирани напитки не са най-полезното нещо за зъбите ви – но едва ли осъзнавате мащаба на заплахата. В само 350 мл. такава напитка се съдържат 39 гр. захар – почти 10 чаени лъжици! Но това не е единственият проблем. Сладките газирани напитки съдържат и киселина, която може да разруши зъбния емайл. Най-лошият вариант е да пиете такива напитки през целия ден – така увеличавате въздействието на захарта и киселината върху зъбите си.

Сокове

Също като газираните напитки, пакетираните сокове съдържат киселина и захар. Една чаша сок може да съдържа до 10 лъжички захар, която е отлична хранителна среда за бактериите и води до кариес. Ако не можете да си представите живота си без сокове, пийте сок от ябълка – той обикновено съдържа най-малко захар.

Доматен сос
Доматите са полезни, но също имат повишена киселинност. А спагетите с доматен сос вредят на зъбния емайл двойно – киселината плюс въглехидратите, подхранващи бактериите, нанасят осезаеми щети на зъбите. Затова стоматолозите ви съветват вместо паста с доматен сос да ядете макарони със сирене.

Бутилирана вода

Признайте си, не очаквахте да видите вода в този списък, нали? При това най-обикновената вода без захар може да съдържа добавени за вкус минерали, които да повишат киселинността ѝ. Затова обърнете внимание на стойността на рН, написана на етикета. Нормалната стойност е 7-7.5. Другият вариант е да пиете филтрирана чешмяна вода.

Ябълков оцет
Ябълковият оцет се рекламира като чудесно средство за детоксикация. При това обаче високата му киселинност уврежда сериозно зъбния емайл. Ако решите да прочистите организма си, винаги разреждайте оцета с вода, изпивайте го на един път и непременно си изплакнете добре устата след това.

Кафе, чай и фрапе

Кафето и чаят може би са вашите най-добри приятели сутрин, но със сигурност са врагове на зъбите ви. И двете напитки са киселинни, а при това и пикочогонни, поради което могат да доведат до пресъхване на устата - а слюнката е това, което по естествен път почиства повърхността на зъбите. Затова недостигът на влага в устата води до размножаване на бактерии. Студеното фрапе е още по-вредно, защото съдържа много захар. Впрочем, старателното изплакване на устата след пиене на чай или кафе ще ви помогне да запазите зъбите си здрави.

Дъвчащи витамини
Запомнете – дъвчащите витамини са същото като бонбоните. Те съдържат много захар и са меки и лепкави, поради което субстанцията им лесно залепва между зъбите и предизвиква кариес. Ако искате да приемате витамини, ползвайте ги на хапчета.

Чипс
Твърдият хрупкав чипс може да навреди преди всичко на венците. А тъй като е и източник на бързи въглехидрати, ще образува идеалната хранителна среда за бактериите в устата ви. Още по-зле е, когато чипсът съдържа ароматизатори. Те често са кисели и действат на зъбите като шкурка, увреждайки емайла. Така че ако ви се хапва нещо соленичко, вземете си обикновени пуканки или солени ядки.

Дражета против болки в гърлото и кашлица
Също като дъвчащите витамини, тези лечебни дражета са равностойни на бонбоните. Стоматологът Стивън Стефанак си спомня за една своя пациентка, която често страдала от кашлица и се лекувала с дражета. Зъбите ѝ били в ужасно състояние.

Алкохол
Бирата, виното, силните напитки и коктейлите също могат да причинят кариес – особено ако се съчетаят с мезета. Наред с въглехидратите, които подхранват бактериите в устата ви, бирата е наситена с киселини (заради газирането), които също разрушват зъбния емайл. Виното често съдържа много повече захар, отколкото си мислите (чаша сладко бяло вино може да съдържа до 8 гр. захар). А сладките коктейли с ликьори, бита сметана и сладки напитки/сокове няма нужда дори да ги коментираме. Освен това алкохолът обезводнява, а следователно понижава отделянето на слюнка, за ползата от която говорихме по-горе.

Лед
Никога не дъвчете лед – така може лесно да увредите зъбите си. „Често срещам пациенти, които са се сдобили с пломби, защото са дъвкали лед и са отчупили парчета от зъбите си“, казва доктор Стефанак. „Така че отървете се час по-скоро от този вреден навик“.

Енергийни и спортни напитки
Производителите рекламират тези напитки като част от здравословното хранене. Само че енергийните и спортните напитки съдържат огромно количество захар и киселини, както и оцветители, които заедно със захарта полепват по зъбния емайл и задълбочават допълнително проблема. Така че не се връзвайте на рекламите и пийте чиста вода.

Кисело мляко
Как може киселото мляко да е вредно за зъбите? В случая говорим за овкусените кисели млека, в които се добавят сладки плодови пюрета, захар и киселини. Купувайте си само чисто кисело мляко без добавки. То съдържа калций и пробиотици, които са полезни за устната кухина. За вкус можете просто да добавите в киселото мляко нарязани пресни плодове.

Четете още: Болните зъби могат да са опасни за живота