Хормоналният баланс е изключително важен проблем за здравето ни.

Хормоните се влияят силно от събитията в живота ни, от емоционалното ни състояние, от хранителния ни режим и физическите натоварвания, които извършваме. Много често наблюдаваме притеснителни промени в тялото си, които подценяваме. Това е грешка, защото когато не реагираме на време, това може да доведе до редица неприятни проблеми и заболявания. Ето кои са симптомите, обичайни за хормоналния дисбаланс.

1.Хронична умора

На всекиго се случва да се чувства уморен от време на време, но ако усещате постоянно безсилие и отпадналост, нещо не е наред и това са хормоните ви. Жените се чувстват сънливи, когато имат високи стойности на прогестерон. Друга причина за хроничната умора е нарушена функция на щитовидната жлеза. Отговорът можете да научите само от ендокринолог след кръвни изследвания.

2.Безсъние

Най-често се дължи на ниски нива на прогестерон в кръвта ви. В такъв случай изпитвате силни затруднения със заспиването и съня.

3.Проблеми с паметта

Това е сериозна индикация за проблеми с хормоналния баланс и дори за нарушена функция на щитовидната жлеза. Ако забравяте все по-често и важни неща, и ви е трудно да мислите, незабавно посетете специалист.

4.Упорито акне

Нормално е по време на месечния ви цикъл да имате проблеми с кожата, но ако постоянно ви се налага да се борите с несъвършенства по лицето си, то тогава определено си имате работа с хормонален дисбаланс. Упоритото акне означава, че мастните ви жлези не работят добре и порите ви са запушени.

5.Проблемните зони са следните

Мозъкът, сърцето, половите органи, напълняване в ханша

6.Стомашни проблеми

Може да има много причини за болки в стомаха, подуването, газовете и гаденето, но преди всичко той е под силното влияние на хормоните. Затова когато има промяна в баланса им, може да усетите стомашен дискомфорт.

7.Главоболие

То също се появява в следствие на много фактори, но една от най-честите причини е хормоналният дисбаланс.

8.Промяна в бюста

Един от най-важните симптоми. Гърдите ви се вляят от нивата на естроген в организма ви.

9.Нередовен цикъл

Трудно е да се определи дали проблемът с нередовния ви цикъл е в следствие на повишени, или занижени нива на естроген, или прогестерон. Това може да бъде установено единствено от лекар след кръвни изследвания. Но при всички положения нередовният цикъл се влияе изцяло от хормоните ви.

10.Топли и студени вълни

Всяка дама, която е стигнала до своята менопауза знае колко е неприятен този проблем. Той се дължи на ниски нива на естроген.

11.Внезапна промяна в настроението и склонност към депресия

Рязката промяна в нивата на естроген определено оказва влияние върху функциите на мозъка. Те диктуват работата на допамина и сератонина.

12.Силен апетит

Отделянето на твърде голямо количество естроген води до покачване нивата на лептин – хормонът, който контролира чувството ни за глад.

13.Диария

Диарията е в следствие на хормонален дисбаланс, само ако имате и някои от горепосочените симптоми.

14.Проблеми с овлажняването

Това е често срещан проблем, който намалява качеството на половия ви живот. Ако не можете да се отървете от сухотата, то това означава, че имате ниски нива на естроген в кръвта си.

15.Ниско либидо

Ако усетите, че желанието ви за секс намалява все повече, то не произвеждате достатъчно тестостерон.

diply.com, huffingtonpost.co.uk,drrachelwyndham.com, themarriageandfamilyclinic.com, doctormurray.com, innovativehealthandwellness.net,

Последно от woman.bg