Автор
Woman.bg

4 групи хора, които са най-застрашени от грип

Да се разболееш от грип хич не е приятно преживяване. Втрисането, високата температура и болките в мускулите са основните признаци на заболяването. Ако започнете лечение навреме и спазите всички препоръки на лекаря си, организмът ви ще се справи с вируса за две-три седмици.

Има обаче и рискови групи. Хората, които спадат към тях, са особено застрашени от усложнения като пневмония, бронхит или обостряне на хронични заболявания.

Кои хора са в рисковата група?

Хора с хронични заболявания


Хората с хронични заболявания или отслабена имунна система, например страдащи от астма, сърдечни заболявания, ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест) или заболявания на кръвта, черния дроб или бъбреците. При такива болни вирусът може да доведе до пневмония, бронхит и инфекциозни заболявания на системата уши-нос-гърло.

Проблемът е, че имунната система губи много сили, за да поддържа организма, страдащ от хронично заболяване. Вирусът на грипа е вече допълнително натоварване, с което имунитетът просто не се справя.

Същото се случва, ако човек има понижаващи имунитета заполявания (ХИВ/СПИН или левкемия) или взима препарати (или се подлага на процедури), които остлабват защитните сили на организма (химиотерапия, лъчетерапия или хроничен прием на кортикостероиди).

Хора на възраст 50+


С годините имунната система все по-трудно се справя с вредните микроорганизми. Това повишава възприемчивостта към грип и развиване на усложнения като бронхит, пневмония или вторични бактериални инфекции. Затова хората на над 50 години е най-добре да се ваксинират срещу грип.

Малки деца



Грипът може да има опасни последици при деца на под 5 години, най-вече при мъници, ненавършили 2 годинки. Имунната им система все още е в процес на развитие и не е достатъчно укрепнала, за да се бори с инфекциите. Затова е по-висока и вероятността грипът да прерастне в нещо по-сериозно като пневмония, енцефалопатия (тип мозъчна инфекция) или обезводняване.

Бременни жени


Дори и за абсолютно здрави жени бременността е сериозно натоварване. Тя предизвиква различни промени в имунната система, сърцето и белите дробове, които правят бъдещите мами по-уязвими за бактериите, вирусите и микробите. Тъй като инфекциите протичат тежко, те могат да станат причина за спонтанен аборт, преждевременно раждане или ниско тегло на новороденото.

Ако вие или някой от вашите близки спадате към рисковата група, говорете с личния си лекар за противогрипна ваксина и не отлагайте тази стъпка твърде дълго. Ваксинацията е най-простият начин да се подготвите за сезона на настинките.

Четете още: Код здраве: Най-честите усложнения от грип