Алкохолът може да е най-сладкият ни съюзник в купонджийските летни вечери, но е и най-големият враг на красивото тяло. Известно е, че ако искате да отслабнете, не е желателно да вдигате наздравици. Но знаете ли защо наистина е така? Има 4 основни причини да напълнявате, когато консумирате повече елкохол, ето кои са те:

1.Тялото ви преработва първо калориите от алкохола

Организмът ви не задържа калориите, придобити от алкохола за дълго време. Тялото ви преработва първо тях, независимо какво сте похапнали преди или след като сте изпили чаша или две вино (или друг алкохол).



2.Алкохолът възпрепятства изгарянето на мазнини

Алкохолът възпрепятства производството на глюкагон в организма, а този хормон спомага за обмяната на веществата и преработването на въглехидрати. Съответно изгарянето на мазнини се забавя. Също така черният дроб отчита алкохола като отрова и първо се заема с изхвърлянето му от тялото.

3.Алкохолът ви пречи да се храните и да живеете здравословно

Чували сте за понятието „пиянски глад“, нали? Онова чувство, когато сте приятно замаяни и имате непрестанната нужда да хапвате нещо калорично. И колкото повече ядете, толкова по-гладни се чувствате, сякаш стомахът ви се е превърнал в бездънна яма. На следващия ден също имате нужда от повече храна. Причината за това е, че черният ви дроб е твърде зает да изхвърли алкохола от вас и нивото на кръвната ви захар е понижено.



4.Алкохолът ви кара да натрупвате мазнини в коремната област

Когато консумирате алкохол, в тялото ви се отделя ензим, наречен Aldh1a1. Именно той е главният виновник мазнините от питиетата да се натрупват в коремната област. Най-често това се проличава при по-възрастните хора и най-вече при жените, които се намират в менопауза. Също така е видно и при тези, които не спортуват и водят заседнал начин на живот. Другите фактори, които спомагат за напълняването са недоспиването и нездравословното хранене.

Четете още: Повече смях - за дълголетие и други хубави неща!