Автор
Woman.bg

4 тайни за справяне с болката по време на месечен цикъл

Милиони жени по света очакват с негативно чувство месечния си цикъл, тъй като качеството на живота им значително се влошава. Имат силни болки, чувстват се отпаднали, раздразнителни и подути. Истината обаче е, че с малки промени в начина на живот и с правилното обезболяващо, месечният цикъл би могъл да премине съвсем неусетно и дори приятно.

Нека първо разгледаме менструалната болка от медицинска гледна точка. Специалистите различават два вида дисменорея - първична и вторична.

Първичната дисменорея обикновено се проявява през първите години след началото на цикъла. Тя е свързана с повишеното ниво на хормоно-подобни вещества наречени простагландини, които водят до съкращение (контракция) на мускулите на матката, свиване на кръвоносните съдове и последващо излющване на маточната лигавица, което всъщност представлява месечния цикъл при жената. Силата на болката зависи и от множество различни фактори като индивидуална чувствителност към болката, стрес, безсъние и начин на хранене. В някои случаи след бременност и раждане симптомите намаляват значително.



Вторичната дисменорея пък най-често се проявява във възрастта 30-35 и би могла да бъде симптом на множество различни заболявания, като ендометриоза, миомна болест, кисти и тумори на яйчниците, частична или пълна непроходимост на канала на маточната шийка. Това състояние изисква навременна консултация със специалист, който да назначи съответната подходяща терапия.

Днес ще говорим за справянето с първичната дисменорея, която би могла да се облекчи чрез:

1. Проследяване на месечния цикъл

Истината е, че месечният ни цикъл би могъл да ни каже много за цялостното състояние на организма ни. Затова е от изключителна важност всяка от нас да го проследява. Най-лесният начин е всеки месец да си записвате в тефтер или на телефона началото и края на месечния си цикъл, колко обилен е бил той и какъв цвят. Ако имате необичайни симптоми или болки също е добре те да бъдат отбелязани в дневника ви. Специалистите съветват да си записвате и значителни промени в начина си на живот - като смяна в диетата, сериозни стресови фактори и дори продължително безсъние. Този подробен дневник би могъл да се превърне и в чудесно помощно средство при следващото ви посещения при вашия личен гинеколог.

2. Затопляне

Затоплянето определено е един от най-ефективните начини за справяне със спазмите по време на месечен цикъл. Можете да използвате бутилка с топла вода, да се увиете с шал или просто с любимото си одеало. Топлината всъщност помага на мускулите да се отпуснат, а освен това ни кара да се почувстваме уютно и да се отпуснем.

3. Забавяне на темпото

Месечният цикъл определено е период, в който да си дадем малко време за себе си и да се погрижим за менталното си здраве. Чудесна идея е да си отделите време, в което с топла чаша чай в ръка да почетете от книгата, която чака вече с месеци на нощното ви шкафче, да се обадите на приятелка, която не сте чували отдавна или просто да погледате един от любимите си женски филми.

4. Избор на правилното обезболяващо

От изключителна важност е и обезболяващото средство, което ще изберете, както и бързината, с която то действа. Спазмите по време на месечния ни цикъл често пречат на ежедневните ни ангажименти, на общото ни чувство за удовлетворение и дори на отношенията ни с най-близките и колегите. Затова е важно болкоуспокояващото, което избираме да действа бързо, ефективно и трайно, за да можем да се върнем към нормалния си ритъм на живот и отново да се почувстваме добре в собствената си кожа.

Особено популярни са лекарствените средства, съдържащи ибупрофен. Те са особено ефективни, тъй като потискат продукцията на простагландини и така повлияват механизма на възникване на болката.

В търсене на начин как допълнително да се ускори обезболяващия ефект на ибупрофена в края на двадесети век е установено, че комбинацията на ибупрофен и L-аргинин способства многократно по-бързата абсорбция на активното вещество, което води до по-бързо облекчаване на болката.

Оклис и Оклис форте са единствените в България продукти съдържащи ибупрофен L аргинин.

Тази формула позволява изключително бързо усвояване на активната субстанция и постигане на максимална концентрация в кръвта 20 минути след прием, което води до бърз обезболяващ ефект.

Проучванията доказват, че чувствително облекчение на болката при дисменорея се наблюдава при 82,2% от жените на 15-тата минута и при 99,2% от пациентките 45-тата минута след приема на 600 mg ибупрофен аргинин*.

* Castelo-Branco C. et al. Efficacy and safety of ibuprofen arginine in the treatment of primary dysmenorrhea. Clin Drug Invest 2004 Jul; 24:385-93

(в материала има продуктово позициониране)