Много от нас обичат хляба и го превръщат в неизменна част от всекидневното си меню. Други пък го избягват усилено, тъй като следят стриктно теглото си. Ако и вие имате слабост към насъщния и го похапвате твърде често, трябва да знаете, че той може да нанесе някои смущения в здравето. Вижте кои са признаците, подсказващи, че е време да си починете от тестото за известно време.

1.Изпитвате постоянен глад

Хлябът съдържа захар, а тя подхранва чувството ни за глад. Ето защо е съвсем нормално, ако консумирате хляб всеки ден, да бъдете все по-гладни. Освен това, захарта в кръвта ви зарежда с енергия много бързо, но много скоро тя спада рязко и вие отново имате нуждата да я приемете под формата на нещо сладко или на филия хляб. По този начин се озовавате в омагьосания кръг на глада.



2.Имате проблеми с теглото

Всяка храна, която е бедна на хранителни съставки и фибри, но за сметка на това е висококалорична, предизвиква повишаване на теглото. Знаете ли, че само една тънка филия хляб съдържа 53 калории? И нека бъдем честни – една филия не би ви заситила, прекалено вкусно е, за да се ограничим толкова. Опитайте да откажете хляба за седмица и вероятно цифрата на кантара ще започне да ви харесва. Заместете насъщния с овесени ядки или сладки картофи.



3.Страдате от депресия

Редица проучвания сочат, че има силна връзка между консумацията на рафинирани въглехидрати и депресията, особено при жените, които вече са в менопауза. Основна вина за това носи най-вече захарта, която внася смут в хормоналния баланс, което пък води до честа умора и резки промени в настроението.

4.Коремът ви боли постоянно

Ако страдате от болки стомаха и имате постоянни проблеми, свързани с червата, то може би трябва да преосмислите приема на хляб. Той е богат на фруктан, а тази съставка може да доведе до подуване, диария, констипация и всякакъв друг вид стомашен дискомфорт.



Четете още: 5 храни, с които убиваме децата си