Автор
Woman.bg

5 изпитани природни средства срещу разширени вени

Разширените капиляри са често срещан здравословен проблем предимно при жените, който нерядко създава сериозен естетичен и физиологичен дискомфорт. При разширените вени с диаметър над 2-3 мм много рядко се достига до здравословен проблем, но в областта на краката понякога причиняват неприятно чувство и по-рядко симптоми като сърбеж и парене.

Факторите, които се определят като най-рискови за появата на разширени вени и капиляри са възраст, наследственост и индивидуални особености, хормонални промени, бременност, затлъстяване, застоял начин на живот и излагане на слънчева светлина.

Лечението е индивидуално и в повечето случаи се комбинират промени в начина на живот и лекарства, или инструментално лечение. Много често в началото на пациентите се изписват еластични чорапи, които нормализират увеличеното налягане в съдовете на долните крайници. При склеротерапията пък в съда се инжектира специално химично вещество, което води до оток на стените на съда, те слепват помежду си и така вената се запечатва и става непроходима.

Ако почувствате, че имате проблеми с вените, добре е да промените някои вредни навици и да започнете да прилагате следните стъпки в действие:

1. Движете се редовно, без да прекалявате. Разходките подобряват кръвообращението, подпомагат мускулния тонус и помагат за контролиране на теглото. Най-добрият избор за спорт срещу разширени вени са: плуване, колоездене, йога и ходене.

2. Не носете прекалено тесни дрехи, които пречат на нормалното кръвообращение.

3. Използвайте компресивни чорапи, които подобряват притока на кръв, намаляват дискомфорта, болката и подуването на краката.

4. Обувайте високи токчета колкото е възможно по-рядко.

5. Отървете се от лошите навици (като пушене) и започнете да отслабвате (ако имате наднормено тегло).

6. Ревизирайте диетата си: намалете консумацията на солени храни и добавете към ежедневното си меню продукти, богати на калий, флавоноиди и фибри.

7. Посещавайте редовно Вашия лекар.

А ето как да се преборите завинаги с проблема с няколко доказано ефективни натурални рецепти:

1. Алое вера + моркови + оцет

Вземете 3 листа алое вера, 1 морков и 1/2 чаша ябълков оцет. Направете гъста смес от тези съставки. Получената паста разтрийте обилно върху засегнатите места и оставете да подейства за 30 минути. Накрая изплакнете с хладка вода. Повтаряйте тези стъпки най-малко 3 пъти седмично.

2. Зехтин + витамин Е

Разбъркайте в една купа равномерно части от зехтина и ампулка витамин Е. Преди употреба сместа трябва да бъде затоплена. Нанесете я върху проблемните зони с леки движения и след 15-20 минути изплакнете с вода. Повтаряйте тези стъпки най-малко 3 пъти седмично

3. Чай от джинджифил

Още при първите симптоми се препоръчва редовно да се пие чай от джинджифил. Джинджифилът помага за подобряване на кръвообращението, което го превръща в ефективно средство срещу разширени вени. Обелете корен от джинджифил с големина около 2,5 сантиметра. Нарежете го на тънки ивици и го изсипете в малка тенджера. Покрийте го с 2 чаени чаши вода. Оставете течността да къкри на слаб огън в продължение на 10 минути. След това я премахнете от котлона и я прецедете. Оставете я да се охлади и я подсладете с чаена лъжица мед. Консумирайте от напитката по 1 път дневно.

4. Магданоз

Тази билка е богата на витамин С и витамин Р (рутин), което я прави отлично средство в борбата срещу разширените вени. Редовната консумация на ястия с добавен към тях магданоз и използването му като компрес върху проблемни области е чудесен начин да се справите с разширените вени.

5. Чесън + зехтин

Изберете екстра върджин зехтин и цял чесън, за да сте сигурни, че лечението, което ще приготвите, ще има мощно въздействие. Какво ви е необходимо: 12 скилидки чесън, ½ чаша екстра върджин зехтин (100 г), сок от 1 лимон, 1 стъклен буркан. Най-напред обелете скилидките чесън, нарежете ги наполовина и ги намачкайте в хаванче, докато се образува паста. След това поставете натрошения чесън в стъклен буркан и добавете зехтина и лимоновия сок. Затворете добре съда и го оставете на хладно, тъмно място през нощта. На следващата сутрин отстранете съставките с дървени прибори. Пресейте през сито, за да премахнете по-малките парчета чесън. вземете голямо количество лосион и го нанесете с леки кръгови движения върху всички части на тялото, засегнати от варикозните вени. Оставете го да действа за един час. След това изплакнете със студена вода. Повтаряйте тези стъпки най-малко 3 пъти седмично, за предпочитане вечер.

Четете още: 15 неща, които не споделяме с мъжа си след раждането