Автор
Ева Лъчезарова

5 изпитани съвета за подсилване на имунната система

Водещи световни специалисти споделят, че в условия на пандемия свързана с доскоро непознат вирус, най-доброто което човек би могъл да направи е да подсили имунитета си. Подпомагането на имунната система всъщност означава балансирането на няколко различни фактора, свързани с начина на живот. Това са сънят, стресът и начинът на хранене. Подбрахме за вас 5 лесни за прилагане съвета, които бързо можете да въведете в ежедневието си, за да имате максимални резултати.

Хидратация и пак хидратация

Приемът на вода е може би най-често срещаният и достъпен съвет за оптимално функциониране на организма: тя всъщност помага на организма да усвои хранителните вещества, регулира температурата на тялото, спомага за извеждането на токсини и отпадни вещества извън тялото. В допълнение към всички тези процеси водата влияе изключително благоприятно и на имунитета, затова задължително следете дневния си прием на течности. Към него можете да добавите и зелен или черен чай, които съдържат антиоксиданти.

Намалете захарта и внимавайте за скритите капани

Редица изследвания показват, че прекомерният прием на захар води до отслабване на имунната система. Взаимовръзките са много и от различен характер, но една от основните е, че завишеният прием на захар води до намаляване на броя на белите кръвни телца и до покачване на маркерите за възпаление в организма. Не забравяйте, че “скрита” захар има в голям процент от преработените храни и тя би могла да бъде “маскирана” под различни наименования като глюкоза, фруктоза и галактоза.



Подпомогнете съня си

Качественият и достатъчно продължителен сън влияе благотворно на имунитета. Специалистите препоръчват поне час преди лягане да прекратите напълно използването на каквито и да било екрани - на телефона, телевизора или лаптопа. Синята светлина, която излъчват те подтиска отделянето на хормона на съня - мелатонин. По-добрият вариант винаги е да заложите на книги, които успокояват ума и ни пренасят в красиви въображаеми светове.


Регулирайте нивата на стрес

Доказано е, че стресът има негативно влияние върху имунната система и я отслабва. В условия на пандемия той би могъл да доведе и до паника, която пък най-често не води до рационални решения. Затова се стремете всеки ден да отделяте по малко време, за да разтоварите ума си и да му дадете шанс да се успокои. Практикувайте дълбоко дишане, то активира парасимпатетиковата нервна система и помага при безпокойство. Въведете и медитацията като редовна практика в ежедневието си, тя също има благотворен ефект. При слънчево време се опитайте да прекарате известно време под слънчевите лъчи. В момента разходките са ограничени, но можете да предпочетете балкона у дома. Доказано е, че витамин Д, който се синтезира с помощта на слънцето, е директно свързан със състоянието на имунната система.



Направете си прочистване

Специалистите споделят, че прочистеният организъм има по-силен имунитет и успява по-добре и бързо да се справи с атакуващите го микроорганизми. Пролетта е най-добрият сезон за подобен тип детоксикация. В тази мисия от помощ може да ви бъде “Детоксифайв”, който улеснява естествените прочистващи процеси на черния дроб, белите дробове, бъбреците, лимфата, кръвта и кожата. Продуктът съдържа изцяло натурални елементи и подпомага оптималната функция на имунната система чрез три от съставките си. Андрографисът спомага за детоксикирането на черния дроб и червата, а освен това действа и като имуностимулатор, увеличавайки броя на лимфоцитите, той засилва миграцията на макрофагите. В допълнение към това андрографисът притежава антибактериално и противовирусно действие. “Детоксифайв” съдържа още органичен селен, който участва в един от най-важните антиоксидантни процеси в организма - глутатион пероксидаза, а той доказано има благоприятно влияние и върху имунната и сърдечно-съдовата система.

Може би не знаете, но селенът е изключително ценен за организма ни, защото е един от най-важните микроелементи, които се грижат за добрите съпротивителни сили на тялото и на практика е една от най-ефикасните природни "ваксини" против вирусите. Той стимулира едни от най-важните имунни клетки, които се явяват първата бариера на организма срещу инфекциите.

Третата съставка с положително действие е мащерката, която пък пречиства белите дробове като стимулира отделителните процеси в дихателните пътища и действа силно противовъзпалително.

Мащерката е позната още на древните гърци, традиционната за средиземноморието билка расте на почти всяка горска поляна у нас. Освен като отлична съставка за дъхав чай, обаче, мащерката помага доказано и при всякакви хранителни и бактериални инфекции. Билката облекчава симптомите на грипа и спомага за бързото оздравяване на организма. Не забравяйте, че тя е наистина сред най-мощните противовъзпалителни и антибактериални природни агенти и е изключително важна за детоксикацията на белите дробове.

(в материала има продуктово позициониране)