Полезните качества на рибата са широко известни, но за съжаление повечето риби съдържат известно количество живак, което се дължи на индустриалната им обработка.

Колкото по-кратко пребивава рибата в среда, в която има живак или се храни с други риби, съдържащи живак, толкова по-слабо ще бъде замърсяването й.

В по-малките риби, които не поглъщат себеподобните си, както и в рибите с по-кратък живот, съдържанието на живак е по-ниско.

Храните с по-високо съдържание на живак са особено вредни за бременните жени и кърмачките.

Ето кратък списък на много полезни за сърцето риби с най-ниско съдържание на живак:

1. Сьомга (дива): В 60 грама от тази риба има 1 грам омега-3 мастни киселини; концентрацията на живак е 0.014 на милион.



2. Херинга: В 30 грама риба има 1 грам омега-3 мастни киселини; концентрацията на живак е 0.044 на милион.

3. Сардини: В 60-90 грама риба - 1 грам омега-3 киселини; концентрация на живак - 0.016 на милион.

4. Пъстърва (речна): 1 грам омега-3 киселини в 90-120 грама; концентрация на живак - 0.072 на милион.

5. Морска треска: 1 грам омега-3 киселини в 180 грама; концентрация на живак - 0.041 на милион.

Съдържанието на мазнините варира според вида на рибата, сезона, околната среда, храненето и нейното съхранение и приготвяне.

Избягвайте да консумирате кралска скумрия, акула, риба меч, които съдържат повече живак.

По тези показатели мястото на рибата тон е някъде по средата с концентрация на живак от 0.12 до 0.69 на милион, в зависимост от начина на приготвянето й. Най-много живак съдържа прясната, а най-малко консервираната.

Омега-3 мастните киселини могат да се набавят и от рибено масло, но за някои хора тази добавка може да е противопоказна и затова преди да се приема е необходима консултация с лекар.