В Световния ден на съня решихме да си поговорим за следобедната сладка дрямка. А в днешното забързано ежедневие тя е лукс, който мнозина не могат да си позволят.

Но следобедният сън далеч не е глезотия, а си е необходимост, тъй като носи редица позитиви на човешкия организъм.

Какви по-конкретно може да видите в следващите редове.


Подобрява концентрацията

Велики държавници като Уинстън Чърчил и Желязната лейди Маргарет Тачър са били добре запознати с факта, че следобедното поспиване значително подобрява концентрацията.

Поради тази причина те са будували до късно през нощта и понякога са спели само по четири часа на нощ, но винаги, независимо от обстоятелствата са намирали време за следобеден сън.

Графикът на Чърчил за деня винаги е бил подреден така, че той да има два часа за следобеден сън, разкриват историци, цитирани от marieclaire.ru.

Дори Алберт Айнщайн, който винаги е спял по десет часа на нощ, е намирал време за следобедна дрямка, защото твърдо е вярвал в позитивите, които тя носи на човешкия мозък.

Презарежда мозъка

Благоприятното влияние на следобедния сън върху работата на мозъка е тема, с която се занимават и учени от университета "Харвард".

На база проведени опити те достигат до заключения, че хората, които спят следобед са далеч по-продуктивни през вечерните часове от тези, които не са спали.

Освен това учените разкриват, че спането следобед влияе на работоспособността и възможността на мозъка да приема, обработва и запомня информация не по-малко, отколкото му влияе нощния сън.

Следобедния сън като източник на щастие

Деца, които не спят през деня, стават по-раздразнителни и некомуникативни. Но ако малчуганите системно не спят следобедните часове, това поведенческо отклонение се превръща в черта от характера и те израстват като недоволни хора, разкриват учени, цитирани от marieclaire.ru.

Учените са достигнали до изводите, че ако бебе пропусне дори само един ден следобедния сън, то става не само по-раздразнително, но и апатично.

Намалява нивата на стреса

Поспиването следобед не само влияе благоприятно върху паметта и продуктивността, но и балансира хормоните в човешкото тяло. Следобедният сън намалява нивата на стрес в организма и подобрява функцията на сърдечно-съдовата система. Но, за да са наистина забележими, плюсовете на дневната дрямка, тя трябва да се практикува редовно.

Подобрява ефективността на работното място

И не на последно място – следобедния сън ни прави по-добри служители. Оказва се, че дрямката следобед подобрява работната ефективност на човек.

Изследване на НАСА, проведено с военни пилоти, сочи, че след само 40 минути сън продуктивността на участниците в експеримента се е покачила с 34%, а бдителността с цели 50%.