Без значение дали опитвате да заченете от няколко месеца или от години, едно е ясно – има някакъв проблем и вероятно ви е трудно да го откриете. Нещо ви държи далеч от мечтата ви да станете майка, а на пръв поглед всичко е наред? Нека видим няколко причини, пречещи на забременяването, които може би пропускате.

1.Стресът

Никога не пренебрегвайте стреса и напрежението, защото те са вредители на добрия живот и на забременяването. Сигурно много пъти са ви казвали: „Успокой се и ще се случи“. Трябва да знаете, че това не е заучена фраза, а самата истина. Не очаквайте да заченете, ако имате натоварено всекидневие и куп проблеми за решаване. Стресът се отразява на хормоните, а те играят основна роля в зачеването. Не си поставяйте срокове и не бързайте, това не е бизнес проект, за който закъснявате. Стресът се отразява неблагоприятно и върху плодовитостта на мъжете.



2.Недоспиването

Важно е да се наспивате и имунната ви система да е стабилна. Емоционалното състояние на партньора също е много важно. И двамата трябва да спите спокойно и да си почивате достатъчно. Ако сте постоянно изморени, много е вероятно опитите за бебе да се окажат неуспешни. Също така, в случай че не си доспивате сте предразположени и към инфекции и заболявания.

3.Не се храните добре и имате проблеми с теглото

Повечето жени, които имат репродуктивни проблеми обикновено са с твърде високо или твърде ниско тегло. Причината за това е, че вероятно цикълът не протича, както трябва. И дори да сте уцелили овулацията точно навреме, отново може да има проблем със забременяването. Индексът на телесната маса също така не бива да е твърде нисък, защото това влияе отрицателно на функциите на яйчниците. Другото, което трябва да избягвате, е консумацията на храни, съдържащи трансмазнини – чипсове, печива, сладки изделия и др. Ако искате да забременеете, се хранете с балансирана храна и си набавяйте всички необходими хранителни вещества.



4.Грешното изчисляване на овулацията

Не е трудно да се объркате, особено ако се „радвате“ на нередовен цикъл. Не при всички той е 28 дни, при някой дори е повече. Овулацията ви е две седмици, преди да започне цикълът.

5.Използвате лубрикант

Не посягайте към лубриканта, ако искате да забременеете. В случай, че държите да включите външен овлажняващ фактор, освен естествената среда във влагалището ви, може да заложите и на бебешко олио. Но не използвайте обикновен лубрикант, защото той влияе негативно върху функциите на семенната течност.

Четете още: Йога пози срещу ПМС синдром