5 признака, че сте прекарали Kовид-19, без да разберете

05 януари 2021 | 10:06
57376
3
Снимки: Pixabay
3

Всички вече знаем, че най-честите отличителни симптома на Ковид-19 са суха кашлица, треска и затруднено дишане.

Вече не е и тайна, че разпространението на новия коронавирус по света е започнало месеци преди хората да разберат за него - факт, който учени от Оксфорд потвърдиха на базата на обширни проучвания и създадения от тях математически модел, показващ, че броят на заразените във Великобритания може да е много по-голям от официално установения. Именно затова много хора са изкарали COVID-19, но не са знаели, категорични са те. 

В процеса на изследванията си те са идентифицирали пет симптома, които са несъмнен знак, че сте прекарали коронавирусна инфекция. Нека да видим кои са те:

1. Загубата на мирис

Внезапната липса на обоняние учени от медицинското училище в Харвард обясняват с това, че редица клетки в носа съдържат протеини, които стават първите жертви на коронавируса. Едва след това инфекцията навлиза в тялото. Хората, при които се е появил само този симптом, се оказват един от основните преносители на коронавируса. Без да осъзнават, че са заразени, заразяват с него другите около тях.

2. Болка в корема

Болката в корема сигнализира за развитието на пневмония в долните лобове на белите дробове, но може да бъде и независим симптом. Оказва се, че болките в корема могат да се окажат по-често срещан симптом на Ковид-19, отколкото се смяташе досега. Около един на десет пациенти с коронавирус проявява някакъв вид стомашно-чревни симптоми като диария, гадене и повръщане.

3. Лек фоликуларен конюнктивит

Симптомът се характеризира с парене, зачервяване и сърбеж в очите. Коронавирусът може да попадне в организма през лигавицата на устата и носа, но и през очите. Въпреки че най-малко се коментира заразяването през очите, вероятността вирусът, попаднал в тях, да достигне до дихателните пътища и белия дроб, не е по-малка. Специфичното на конюнктивита от коронавируса е, че при него няма слепване на очите сутрин, секретът е обилен, но воднист.

4. Умора

Ако в даден момент сте се почувствали силно изтощени без ясна причина, то тогава това неразположение би могло да се дължи до голяма степен на коронавируса. Умората е сред най-често съобщаваните атипични симптоми, често заедно с други по-често съобщавани признаци като кашлица или треска.

5. Чувство на дискомфорт и замаяност

Установено е, че 1/3 от диагностицираните с коронавирус пациенти в старчески дом във Вашингтон са имали необичайни симптоми като общо неразположение, чувство на дискомфорт, дезориентация, тревожност или замаяност.

 

Четете още: Ковид-19 и наследството, което оставя на белия дроб

Още по темата

Коментари

3 Stamatis
  21 октомври 2020 | 07:57 отговор
 

Казва се: загуба на обоняние. Мирисът се убива с баня и парфюмче, или с активен въглен в хладилника, ха-ха!

 
2 дядо пешо
  20 октомври 2020 | 17:53 отговор
 

е па я от 17 годишен сам си така ...

 
1 Бат Жоро
  05 август 2020 | 13:10 отговор
 

Тия описват махморлук бе.

 
 
06 август 2020 | 12:35

То за това не разбираш,че си го прекарал.:)

Добави Коментар

Най-четени