Двумесечното застояване у дома доведе до различни промени в начина, по който функционират телата ни. Един от проблемите, с които много хора се сблъскаха, е нередовният стомах - неприятен симптом, който води със себе си чувство на дискомфорт и тежест. Специалистите споделят, че за запека освен липсата на редовно движение, допринасят и непрекъснатото похапване, липсата на достатъчно фибри, както и дехидратацията. Звучи ви познато, нали? Всички в офиса отговаряме на тези провинения, дори и в момента, докато все още работим от вкъщи. За щастие нередовният стомах може да бъде върнат обратно в оптималния си начин на функциониране, само в няколко кратки и лесни стъпки.

Движете се всеки ден

Добавете в графика си минимум 20-30 минути движение на ден. Можете да правите упражнения или да се разходите по-дълго в близкия парк. Важното е да се движите редовно, за да може стомахът ви да се регулира. Дори малките усилия могат да дадат чудесен резултат, ако ги практикувате всеки ден.

Добавете фибри и полезни мазнини към диетата си

В първите дни от карантината повечето хора се презапасиха с пакетирани и консервирани храни, в които често липсват фибри. Това, както и фактът, че дълго време нямахме регулярен достъп до свежи храни, доведе до бедна на тези ценни вещества диета. Специалистите наричат фибрите “метлата” на природата, именно заради чудесното им свойство да абсорбират отпадните вещества и да улесняват изхождането. Здравословните мазнини като тези от рибата, авокадото и кокосовото масло също подпомагат процеса на дефекация. Важното е да не прекалявате с тях, защото биха могли да доведат до обратния ефект. Достатъчни са 1-2 чаени лъжички на ден.



Не забравяйте за водата

Липсата на движение доведе много хора и до липсата на чувство за жажда. Телата ни обаче продължават да се нуждаят от вода, за да функционират оптимално. Необходими са между 2 и 3 литра вода на ден, които да подпомогнат фибрите в отвеждането на отпадните вещества от организма. За да превърнете пиенето на вода в навик, отделете една седмица, в която да си записвате колко течности поемате на ден. Важно е още да увеличавате количеството постепенно, за да не ви стане тежко и организмът да може да усвои водата пълноценно.

Опитайте се да си създадете режим за посещаване на тоалетната

Телата ни са като малките деца, функционират най-добре, когато имат определен график. Един от най-лесните начини да имате редовен стомах е да приучите тялото си кога е часът, в който посещавате тоалетната. Хубав вариант е да пиете топла напитка по едно и също време сутрин. Това може да бъде просто топла вода, вода с лимон или пък любимият ви чай. Така след време тялото ви ще научи какъв график следвате и ще ви съдейства без проблем.

Изберете добра хранителна добавка от естествен произход

Ако усещате, че имате нужда от допълнителна помощ, за да регулирате стомаха си, можете да прибегнете и до хранителна добавка от естествен произход. Именно такава е “Лаксал”. Продуктът съдържа обвивки от семената на псилиум - билка, която е позната още от аюрведичната медицина като безвреден лаксатив. "Лаксал" регулира моториката на червата, грижи се за здравето им и подпомага редовното и безболезнено изхождане. Продуктът помага както за временен, така и за хроничен запек и не води до лениви черва. "Лаксал" действа благоприятно при запек от различен произход и е подходящ за различни възрасти, безопасен е за употреба от бременни и деца.

(в материала има продуктово позициониране)