Ритуалите, с които днес ще ви запознаем, са част от йога философията на древния тибетски народ. Става дума за упражнения за забавяне на стареенето и съхраняване на здравето. На европейска земя са пренесени в началото на 20-и век от британец, живял дълги години в манастир в Хималаите. За да бъде оптимално ефективно, всяко едно от упражненията трябва да се повтаря по 21 пъти. Тибетците възприемат това число като магическо и мистично. Движенията се изпълняват бавно и спокойно.



По време на прилагането им от изключително значение е съзнателното дишане с диафрагма. Преди да започнете, се опитайте да дишате равномерно в следните четири фази:

1. Вдишайте
2. Задръжте въздуха за няколко секунди
3. Издишайте
4. Задръжте няколко секунди дробовете си празни

1. Първото тибетско упражнение стимулира енергията на тялото и пробужда чакрите

Разперете ръце настрани и се завъртете в посока на часовниковата стрелка. Опитайте да се въртите толкова бързо, колкото можете, без да се замайвате. Ако започне да ви се вие свят, трябва да намалите скоростта или да спрете да се въртите. Фокусирайте се върху точка право напред и задръжте поглед върху нея. Когато спрете да се въртите, легнете на пода и дишайте с диафрагма, преди да започнете второто упражнение. Според ламите бързото въртене може да блокира енергията, която тази система активизира.

2. Второто тибетско упражнение стимулира чакрата на слънчевия сплит

Легнете върху нещо плътно, за да предпазите гърба. Изпънете ръце до тялото си и обърнете длани към настилката. Повдигнете главата си и опрете брадичка в гърдите. Докато правите това, повдигнете изпънати в колената крака във вертикална посока. Бавно върнете главата си и краката си в начална позиция. Отпуснете мускулатурата и дишайте ритмично.

3. Третото тибетско упражнение въздейства върху чакрата на слънчевия сплит и върху зоната на сърцето

Застанете на пода на колене и се изправете, а пръстите на краката изпънете върху настилката. Изпънете добре тялото си и поставете ръцете си върху задната част на бедрата. Наведете главата си напред и опрете брадичка в гърдите. Наклонете глава назад и извийте гърба като арка така, че погледът ви да е насочен в посока нагоре. Върнете се в начална позиция и повторете 21 пъти. С движение назад вдишайте, а с движение напред издишайте.

4. Това тибетско упражнение стимулира сакралната област, в която се пресичат меридианите и енергийните движения

Седнете на пода и изпънете крака, а горната част на тялото изправете. Раздалечете стъпалата леко и поставете длани върху настилката до бедрата. Наведете напред глава и опрете брадичка о гърдите. Докато правите това, свийте колене и застанете в изправена позиция с изпънати ръце. Бавно бутнете глава назад и напрегнете мускулатурата. Отпуснете се и седнете. Вдишвайте по време на движение нагоре, като стягате мускулите, а издишвайте по време на движение надолу, като отпускате мускулите.

5. Петото тибетско упражнение променя енергийното движение и активира тонуса

То е най-силното упражнение от петте по отношение на завихряне на чакрите. Застанете на пръстите на краката си и с длани върху настилката. Разпределете равномерно тежестта си. По време на упражнението дръжте краката и ръцете си изпънати. Ръцете трябва да са перпендикулярно на пода, а гърбът - леко извит в арка. Бавно повдигнете задната част на тялото си и изпънете гърба така, че тялото ви да оформи обърната буква V. Опрете брадичка о гърдите, задръжте така няколко секунди и върнете тялото си в начална поза. Вдишайте по време на движение нагоре, а издишайте по време на движение надолу.

Четете още: Тайните на младостта на тибетските жени