Автор
Woman.bg

5 въпроса, които трябва да зададете на гинеколога си

На много от нас им е трудно да поговорят с гинеколога си откровено, но става ли дума за женско здраве, няма място за притеснение. Подготвихме за вас списък от 5 въпроса, които ще ви помогнат да не пропуснете нищо важно по време на консултациятa с вашия гинеколог.

1. Как да се мия правилно?

Не се срамувайте да се посъветвате със специалист относно средствата и начините за поддържане на интимна хигиена. Лекарят ще ви обясни, че при миене на половите органи е добре да избягвате насочване на струята непосредствено във влагалището, защото така можете да нарушите защитния слой на лигавицата, предвиден да предпази тялото ви от инфекции. Обикновеният сапун също не е препоръчителен за интимна хигиена – по-добре си купете интимен сапун, с подходящо за тази чувствителна зона рН.

2. Защо ме боли?

Много жени смятат, че менструалните болки са нещо нормално, както и неприятните усещания по време на полов акт. Въпреки това дискомфортът в интимните части може да е симптом на много сериозни проблеми, като например наличие на кисти. Не премълчавайте болежките си пред гинеколога и преди записан преглед си припомнете в какви точно моменти изпитвате болка. Постарайте се да опишете проблема максимално подробно.

3. Какъв метод за предотвратяване на бременност да избера?

Нито съветите в интернет, нито приятелките ви ще могат да ви насочат по-добре от вашия гинеколог. Възможно е преди да не сте се доверявали на противозачатъчните хапчета, но лекарят да ви разубеди и да ви предпише най-подходящите за вас. Впрочем, много противозачатъчни намаляват и менструалните болки. Един добър лекар ще ви разкаже за възможните странични ефекти на контрацептивите и ще ви предложи алтернативни варианти.

4. Колко често трябва да се изследвам за заболявания, предавани по полов път?

Такива изследвания е прието да се правят веднъж на 6 месеца. Редовността зависи и от това кога планирате да забременеете (ако изобщо планирате) и преди колко време сте имали полов акт с нов партньор. Имайте предвид, че липсата на болка или нехарактерни секрети не е показател, че нямате нужда от изследване. Много заболявания, предавани по полов път, не проявяват симптомите си на начален етап от заразяването.

5. Какви още изследвания е добре да си направя?

Сред задължителните изследвания са микробиология по намазка, ехографски преглед на малкия таз, колпоскопия, цитонамазка от шийката на матката. Гинекологът може да ви ги препоръча дори и при липсата на видими причини да се притеснявате за здравето си.

Ехографският преглед позволява да се оцени състоянието на яйчниците, матката и маточните тръби, при което могат да се открият или изключат редица заболявания.

Ако резултатите от което и да било изследване ви се струват съмнителни, винаги можете да се консултирате с друг лекар или да направите повторни изследвания.

Както писахме и по-горе, трябва да сте максимално откровени с гинеколога си. Той е професионално задължен да отговори дори и на най-неудобните ви въпроси. Ако кажете навреме на лекаря си за своите проблеми и се консултирате с него относно използваните от вас средства за предотвратяване на бременност и поддържане на хигиената, ще се предпазите от много заболявания.