5 златни правила, за да избегнем срещата с рака на гърдата

15 октомври е Световният ден за борба с рака на гърдата. Сред многото видове рак, той е на водещо място в продължение на много години. Според статистиката на Световната здравна организация (СЗО) повече от 20 000 жени умират от рак на гърдата всяка година, а през 2020 г. са установени повече от 2,2 милиона случая на заболяването. Коварната болест се разраства бързо и става все по-млада. Много момичета по света научават за ужасната диагноза в твърде млада възраст.

Важно е да се знае, че поради разпространението си болестта е добре проучена и ако бъде открита навреме, тогава в 94% от случаите може да бъде напълно излекувана.
Расул Ахмаев, експерт онколог, мамолог и раков хирург споделя пред Wday.ru златните правила, които всяка жена трябва да спазва, за да избегне срещата с рака на гърдата.



1. Самоизследването трябва да се прави всеки месец. През първата седмица след менструацията жената преглеждайте, като опипвате с връхчетата на пръстите си зърната, гърдите и аксиларната област. Ако забележите някакви деформации на кожата, обрив, бучки, подуване или отделяне, незабавно трябва да посетите лекарския кабинет.

2. След навършване на 20 години посещавайте мамолог веднъж годишно. Самоизследването е добра превенция, но не е достатъчно информативно. Посещението при мамолог всяка година е изключително важно, за да следите състоянието си с помощта на специалист. И не забравяйте за гинеколога!

3. Направи си скрининг изследване на гърдите. Запишете си час за изследване чрез популярните методи за скрининг на гърдата – такива са ултразвукът, мамографията и ядрено-магнитния резонанс. Според международните скринингови стандарти ултразвукът трябва да се прави всяка година, като се започне от 25-годишна възраст и се премине на дигитална мамография във възрастовия диапазон от 35-75 години, веднъж на 2 години. Препоръчително е тези изследвания да се правят в 5-ия до 12-ия ден от менструалния цикъл, тъй като тогава данните са по-точни. Ако се чудите кой от видовете преглед да изберете, най-информативен е магнитният резонанс - този диагностичен метод е препоръчителен за жени под 50 години.

4. Не се отказвайте от методите за изясняване на диагностиката. Ултразвукът и други изследвания могат да разкрият тумор, но не дават отговори за местоположението, размера и други важни характеристики на заболяването. Ето защо трябва да се обърнете към нови диагностични методи, като:

- Сцинтимамография – радиоизотопно изследване на млечните жлези. В този случай е възможно да се открият малки тумори и регионални метастази.

- UHF радиотермосканиране (UHF-RTS) на млечните жлези - друг метод, който позволява на лекаря да оцени състоянието на пациента възможно най-бързо. Методът се основава на оценка на градиента на тъканната температура.

- Последният етап от изясняването на диагностиката трябва да бъде морфологично (цитологично и/или хистологично) изследване.

5. Ако сте изложени на риск, изследвайте се по-често. Има гени и мутации, които могат да доведат до заболяването. При наличие на полиморфизъм на гена BRCA, както и в случай на наследствена история на заболяването, е необходимо пациентите да се подлагат на годишен преглед при лекар от момента на установяване на повишен риск, но не по-рано от навършването на 20-годишна възраст. На жени, които имат случай на онкологично заболяване в семейството, експертите съветват да започнат да се изследват 10 години по-рано от най-ранния случай на рак в семейството, но не по-рано от навършването на 25-годишна възраст.

Четете още: 12 стъпки в превенцията срещу рака на гърдата