Немалка част от мъжете по света страдат от еректилна дисфункция (или мъжка импотентност). Деликатна тема, за която повечето мъже избягват да говорят, самозаблуждавайки се, че това е естествена част от процеса на стареене, върху която нямат контрол. Това не е вярно!

Еректилната дисфункция е състояние, при което към пениса не може да достигне достатъчно количество приток на кръв, за да получи мъжът ерекция. Този проблем оказва особено негативно въздействие върху качеството му на сексуалния живот. Това състояние със сигурност ще накара партньора ви да се почувства неудобно от "представянето си" пред вас в леглото. Той дори може да избягва интимност с вас, ако усети, че не може да получи ерекция, а това от своя страна да създаде хладни отношения помежду ви. Дори и при дълги връзки този здравословен проблем дори може да окаже лошо влияние при взаимоотношенията.

Според съвременните статистики над 40% от българските мъже страдат от проблеми с ерекцията. От общото число на заболели, около 5% са момчета между 20-30-годишна възраст, като мнозинството заболели са между 50- и 70-годишна възраст. В миналото се е смятало, че причините за тези нарушения са чисто психологически. Днес е известно, че в генезата на това заболяване почетно място заемат много органични причини и по-конкретно при хората в средна и напреднала възраст. Според специалистите по сексуална медицина и андрология, по-големият процент от мъжете, които страдат от еректилно дисфункционен проблем, често водещата причина не е импотентност, а сърдечно-съдови смущения.

Има начини за справяне с този неприятен за мъжете проблем. Вижте кои са те според съветите на специалистите:

1. Откажете цигарите

Никотинът пряко засяга кръвоносните съдове, включително и тези, които пренасят кръв към пениса. Това намалява притока на кръв и прави по-трудно постигането и поддържането на ерекция. Една от причините за съдечно-съдовите нарушения идва именно от тютюнопушенето. Ето защо спирането на цигарите неминуемо ще доведе до подобрение на еректилната функция.

2. Внимавайте с какво се храните

Повечето от нас знаят, че не бива да посягат към храни от типа на чипс, пица, полуфабрикати, солети и т.н., но го правят. Особено пък мъжете. Истината е, че представителите на силният пол са по-склонни да се поддават на разнообразните и вредни изкушения, дебнещи от щандовете на магазините, без да си дават сметка, че това може да навреди на мъжката им потентност. Такива храни увеличават лошия холестерол, а последният от своя страна води до високо кръвно налягане и увреждане на кръвоносните съдове, включително и тези, които осигуряват кръвоснабдяването при ерекция. Увеличаването на количеството плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни в тяхната диета, както и консумирането на алкохол в ограничени дози, е най-доброто решение, което мъжете биха могли да направят за своето сексуално здраве.

Освен плодовете и зеленчуците, сред храните, които влияят благотворно върху еректилната дисфункция, са: риба, зърнени храни, ядки, боб, бобови растения, зехтин, в това число и продуктите с ненаситени мазнини. Едно проучване сочи, че средиземноморската диета може да изиграе изключителна роля при лечението на еректилна дисфункция при мъже, които вече имат метаболитен синдром.

3. Водете активен начин на живот

Обездвижването влияе негативно върху сексуалните способности на мъжа. Бягането, плуването и аеробните упражнения предотвратяват еректилната дисфункция.
Не забравяйте обаче, че има и такива дисциплини, които имат и точно обратното - негативно, действие. Всеки спорт, който причинява напрежение в областта на перинеума – зоната между ануса и скротума – е неподходящ за мъжа! Примери: колоездене, езда. Не е проблем обаче, когато такъв се практикува за удоволствие и отпускане, а когато се упражнява професионално.

4. Контролирайте теглото си

Ако мъжът е с наднормено тегло, добре е да вземе мерки по въпроса и да се подложи на специална диета за отслабване, комбинирана с физически упражнения. Мъжете с наднормено тегло и затлъстяване са по-склонни от развитие на диабет, а над 50% от мъжете с диабет заболяват от еректилна дисфункция в даден момент от живота си.

5. Посещавайте редовно стоматолог

Много хора са изненадани, като чуят, че нещо привидно толкова тривиално, каквато е болестта на венците, може да бъде свързано със сериозни здравословни проблеми на други места по тялото като сърдечно-съдови заболявания и белодробни инфекции например. Болестта на жлъчката също се счита за рисков фактор за еректилна дисфункция. Ето защо редовното поддържане на добра хигиена на зъбите и венците е всичко, което е необходимо, за да се предотврати заболяването на венците, а оттам и появата на еректилна дифнукция.

6. Избягвайте стреса

Стресът повишава нивото на адреналина. Това води до свиването на кръвоносните съдове, което пък възпрепятства ерекцията. Порочна верига... Почивайте достатъчно и адреналинът ще се нормализира!

Четете още: Малкият пенис: Истини и заблуди