6 начина да балансирате коренната си чакра. Или как да върнете хармонията в живота си!

Чакрите са енергийни центрове, разположени от началото на гръбнака до главата. Те представляват огледало на нещата, които преживявате, на това, което усещате и мислите. Затова, когато балансирате чакрите си, помагате на тялото си да хармонизира емоциите, ума и духа. Първа чакра, която е позната още като коренната чакра, отговаря за стреса, оцеляването и чувството на сигурност. Тя се намира в основата на гръбнака и е най-тясно свързана с начина, по който реагирате на стреса, както и с инстинкта ви за оцеляване. Тя отговаря за задоволяването на най-базовите нужди на човек, свързани с чувството му на сигурност.

За да намалите усещането на общо напрежение, което много от нас изпитват в ежедневието си, е достатъчно да въведете няколко лесни практики, а в условията на глобална пандемия тези навици са още по-полезни.

А кои са симптомите на дисбаланс в коренната чакра?

Бихме могли да ги разделим в две отделни категории:

- Прекалено много енергия, съсредоточена в едно направление

В тази категория влизат чувството на прекалено много страх, притеснения, депресия, изнервеност, невъзможност човек да се фокусира или да стои дълго време на едно място.

- Липса на енергия

Тук влизат: летаргия, постоянна умора, вманиачаване в някаква конкретна тема, фиксации, депресия, преяждане или друг вид хранително разстройство.

Ето и практиките, които е добре да въведете, за да балансирате първа чакра

1. Практикувайте бавно дишане

Плиткото и накъсано дишане е основен признак на стрес и сигнал, че тялото ни е готово да се бие или да избяга. Това е древен механизъм, който ни е помогнал да оцелеем в миналото, днес обаче не съществува непосредствена опасност да ни нападне животно, но въпреки това тялото ни реагира по същия начин. Дихателните практики пък са най-прекият път към спокойствие на ума и тялото, не е нужно да правите нещо сложно - просто вдишвайте и издишвайте дълбоко, когато усетите прекалено напрежение. Най-добре е да практикувате на открито и на чист въздух, тогава ползите са незаменими.

2. Медитирайте

Това може да бъде пасивна или активна медитация, в зависимост от това какъв дисбаланс имате. Дали ви е необходимо да добавите енергия към тялото си, или да отнемете. Чудесни варианти за активна медитация са хобита като градинарство, оцветяване на мандали и дори готвене.



3. Излизайте навън по-често и дишайте свеж въздух

Прекарвайте възможно най-много време сред природата и ходете боси. Природата има свойството да отнема излишна енергия, както и да попълва дефицитите от такава.

4. Регулирайте графика си

Изготвянето на добър график за седмицата е чудесен начин да се справите с излишното напрежение, което създава хаосът. Важно условие обаче е да приемете предварително, че няма да можете да го следвате неизменно и ще настъпят промени, важна е обаче рамката и чувството за ред.

5. Хранете се с прясна и здравословна храна

Заземяващите храни са кореноплодните зеленчуци и червеното месо. По-тежките храни помагат за справянето с излишък от енергия. Леките храни и билковите чайове, като тези от джинджифил, лимон и мента, пък помагат, когато усетите липса на енергия.

6. Движете се!

Насочете вниманието си към тялото и заложете на разтягане, упражнения или танци. Противно на очакваното, движението е много полезно, когато усетите, че имате дефицит на енергия.

Тези елементарни практики всъщност слагат нас самите в центъра, показват ни кога сме балансирани и кога не, дават ни лесни и достъпни начини да върнем хармонията в живота си.