Знаете ли, че приблизително 80 млн души по света страдат от наличието на лош дъх? Несъмнено този проблем може да бъде изключително засрамващ на интервю за работа или на среща и вероятно винаги имате пакетче дъвки в себе си. Но вместо да замаскирате лошия дъх, ви съветваме да откриете първопричината за него и да се стараете да я отстраните. Важно е да разберете дали имате проблем, свързан със зъбите и устната кухина, или по-скоро със стомаха. Ако знаете, че вашият случай е от вторите, е добре да направите следните неща:

1.Хапвайте моркови, целина и ябълка



Морковите, целината и ябълките спомагат за храносмилателната система. Всички свежи плодове и зеленчуци стимулират отделянето на повече слюнка, която също има пречистващо действие за устата и стомаха. Трябва да знаете, че празният стомах също може да предизвика лош дъх, така че не ходете гладни на среща, а по-скоро хрупнете една ябълка, морков или целина.

Като цяло зеленчуците са най-силният ви помощник, тъй като те подсилват имунната система и действат срещу киселинния рефлукс. Особено добри са зеленолистните, защото те са богати на хлорофил – съставката, която неутрализира всички миризми.

2.Завършвайте всяко хранене с мента



Тя е свежа и полезна. Подпомага храносмилането и отстранява стомашните киселини, а също така е и естествен ароматизатор.

3.Консумирайте кисело мляко



Вероятно знаете, че киселото мляко е пробиотик и е пръв приятел на здравия стомах. Съвсем логично е да наблегнете на него, ако искате да преборите лошия дъх. Единствено е добре да избягвате подсладените млека.

4.Пийте зелен чай и чай от лимон и джинджифил



Зеленият чай носи безброй ползи за организма. Сред тях са подобряване на мозъчната функция, предотвратяването на някои видове рак, пречистването на тялото и най-вече неутрализирането на лошия дъх. Зеленият чай е естествен антиоксидант, който премахва бактериите в устната кухина. Джинджифилът също е отличник в пречистването на стомаха и успокояването на стомашната лигавица, а това е много важно, ако лошият ви дъх се дължи на проблеми в тази област.

5.Консумирайте повече цитруси



Лимонената киселина, която се съдържа в цитрусовите плодове лишава бактериите от възможността да се настанят в устната кухина. Няма бактерии – няма лош дъх.

6.Зарежете алкохола, пийте вода



Един от най-важните фактори, които влияят на дъха в устата ви, е хидратацията. Когато пиете вода, вие измивате бактериите и остатъците от храна. Също така водата е важна за добрия метаболизъм. Затова пийте поне по 2 л дневно.

Четет още: Дженифър Анистън проговори за проблемите си със здравето