Авокадото е може би най-популярната суперхрана в света и вече от няколко години се котира успешно и в България. Това съвсем не е случайно, тъй като то е неприлично вкусно и носи безброй ползи за здравето. Авокадото е основен предпочитан плод и сред моделите, защото помага и да отслабнем. Знаете ли, че в това малко чудо се съдържат над 20 витамини и минерали, благодарение на които то ни пази от затлъстяване, диабет и на всичко отгоре удължава живота ни. И ако тези причини не са достатъчни, за да ви убедим в ползите от авокадото, прочетете това:



1.Авокадото пази сърцето ви

В авокадото се съдържа съставката бета-ситостерол, която е изключително благодатна за сърдечната дейност. Добре е тя да бъде приемана веднъж дневно, за да се радвате на здраво сърце.

2.Предпазва от остеопороза

Само в половин авокадо се съдържат 25% от препоръчителната дневна доза на витамин К. Той е важен за абсорбирането на калций в организма и подобрява състоянието на костите, дори може да ни предпази от заболявания като остеопороза. Ето защо авокадото е много препоръчително, особено за възрастните.



3.Намалява риска от развиване на рак

Има проучвания, според които фитохимикалите, извлечени от авокадото, предотвратяват растежа на ракови клетки в организма и също така убиват вече образуваните. Авокадото подпомага и имунната система.

4.То е пръв приятел на бъдещото ви бебе

Авокадото съдържа фолиева киселина, а всички знаем колко е полезна тя за бременните. Тази толкова важна съставка намалява значително риска от аборт и дефекти на невралната тръба. Проучвания доказват, че липсата на фолиева киселина в организма може да доведе до родилни дефекти при бебетата.



5.Намалява риска от развиване на депресия

И тук отново разчитаме на фолиевата киселина, за която вече споменахме, че се съдържа в авокадото. Сега е време да добавим, че тя може да ни избави и от депресията, защото проправя път на хормони като допамин и серотонин, а те ни помагат да спим спокойно и да сме в добро настроение.

6.Авокадото е естествен детоксикант

Сигурно сте чували, че фибрите са изключително важни за пречистването на организма. Авокадото е богато на фибри, което го прави отлично природно детоксикиращо средство.

Четете още: Колко често пишкате нощем и на какво се дължи?