7 часа сън са оптимални за учениците

05 март 2012 | 13:12
3589
7
7

Независимо дали познаваме гимназиални ученици, които спят по 9 и повече часа на вечер, в момента това е препоръчителното количество, което експертите посочват.

Ново изследване от университета Бригам Янг (Brigham Young University) обаче е установило, че децата на възраст 16-18 години се представят по-добре в училище, ако спят с по два часа по-малко от препоръчваните 9.

Това изследване е първото от цяла серия, посветена на съня и влиянието му върху здравето и образованието. Изненадващо, но настоящите препоръки са базирани на резултатите от проучване, в което на тийнейджърите им е било казано просто да спят, докато не се почувстват удовлетворени и отпочинали.

Ако същият метод се използва и за определяне на препоръчителното количество храна, което да яде човек на ден, това значи да затворят някого в добре зареден склад и да го оставят да яде, докато не е напълно задоволен. А това някак не е правилно.

   

В новото изследване учените са се опитали да свържат съня с представянето на учениците в училище и продуктивността им на работа там.

Анализът е направен върху представителна извадка от почти 2000 ученици и сочи за наличието на силна връзка между количеството сън, което те получават, и резултатите им на стандартизираните тестове.

Повечето сън не винаги значи по-добри резултати. Това не значи да оставяме учениците недоспали, но, според експертите, правилното количество сън намалява с възрастта:

- оптималното количество за 10-годишните е 9 - 9 1/2 часа на вечер;
- оптималното количество за 12-годишните е 8 – 8 1/2 часа на вечер;
- оптималното количество за 16-годишните е 7 часа на вечер.

Тези цифри не са толкова критика към учениците, които обичат да си поспиват по 9 и повече часа всяка вечер, колкото към тези, които имат твърде претоварен график и спят по 5 1/2 - 6 часа. Но все пак, що се отнася до постиженията в училище, най-добрите ученици не спят до късно, особено когато имат занимания извън училище или часове от рано сутрин, пишат от zdrave.bg

Още по темата

Коментари

7 Пешо
  22 март 2013 | 14:57 отговор
 

Пълни глупости, това си е строго индивидуално. А да не говорим, че да се храниш не е като да спиш. Не виждам защо трябва всеки ден да се будиш с аларма и да спиш по-малко отколкото ти се спи, за да се вместиш в нечие изследване. Писана също да не се бърка в чуждия начин на живот - всеки си има свой биологичен часовник. Аз, независимо в колко съм ставал за училище или работа, съм си лягал между 12 и 3 часа. И когато нямам занимания или мога да си позволя, сам си ставам между 8 и 10. Сам си знам и че в такава ситуация съм най-продуктивен, отпочинал и доволен. А дори и някой експерт да дойде лично да ме убеди, че не съм най-продуктивен, за мен важното е да съм най-доволен. Такива като Писана също да не се бъркат в чуждия начин на живот.

 
6 ---
  06 март 2012 | 13:22 отговор
 

Не съм почитател на фб (към номер 5), имам какво да организрам колкото и странно да звучи. А и говорех попринцип...според мен ако човек стане примерно в 8 може да свърши мн повече неща ако стане в 12ч.

 
5 писана
  06 март 2012 | 12:05 отговор
 

към номер 1: ти като ученичка какво толкова имаш да правиш до 0ч и какво толкова имаш да организираш деня си? по-добре организираш пребиваването си във фейсбук ли? според мен 7 часа са крайно недостатъчни за човек в пубертета! въпреки, че минах този период,сега по-малко от 8 часа не ми стигат. винаги съм била отлична ученичка, но не съм обичала ранното ставане....

 
4 писана
  06 март 2012 | 12:05 отговор
 

към номер 1: ти като ученичка какво толкова имаш да правиш до 0ч и какво толкова имаш да организираш деня си? по-добре организираш пребиваването си във фейсбук ли? според мен 7 часа са крайно недостатъчни за човек в пубертета! въпреки, че минах този период,сега по-малко от 8 часа не ми стигат. винаги съм била отлична ученичка, но не съм обичала ранното ставане....

 
3 :)
  05 март 2012 | 21:11 отговор
 

hihihi miaaayyy

 
2 (:
  05 март 2012 | 15:37 отговор
 

Успешните хора стават рано и спят доста малко

 
1 ---
  05 март 2012 | 15:36 отговор
 

На 16 съм и спя по 6 часа. Не знам колко е здравословно да си лягаш в 00.15 и ставаш в 06.10, но мога да кажа, че човек по-добре си организира деня!!

 

Добави Коментар

Най-четени