Автор
Антония Михайлова

7 йога пози, които ще отворят чакрите ви

Човешкото тяло съдържа седем основни енергийни центъра, наречени чакри. Намират се вертикално - от основата на гръбнака до темето, разположени във финото енергийно измерение. Чакрите олицетворяват отделните духовни уроци на живота или предизвикателство, с което всяко човешко създание трябва да се пребори. В процеса на усъвършенстване на всяка чакра личността придобива все по-голяма духовна сила и себепознание, които приближават духа му до по-висша степен на просветление.

Ако полагаме всеки ден нужните усилия, за да поддържаме чакрите си активни и отворени, ще се чувстваме ведри, щастливи и спокойни. Духът и съзнанието ни ще се прояснят, а самите ние ще заживеем в хармония и мир със себе си и света. За целта е необходимо единствено да усвоим техниката на дишане и да прилагаме някои асани, установени от йога практиката, които ви ги предлагаме нагледно:

Първа чакра – Муладхара: Чакра на стабилността и корените



Разположена е в основата на гръбначния стълб. Тази чакра е свързана с физическата идентичност, оцеляването, стабилността и инстинктивната природа. Наричат я още чакрата на спокойствието и стабилността. Психологически тя се отнася към преодоляване на страховете и гнева. Физически тази чакра съответства на умората, лошия сън, болките в долната част на седалището, имунните заболявания и затлъстяването. Практикувайки тази поза, ние изграждаме стабилна връзка със земята, по-голяма увереност, самочувствие и кураж.

Втора чакра – Свадхистхана: Чакра на сексуалността



Намира се между сакрума и пубисната кост, включително гениталиите. Свадхистхана съответства на центъра на тежестта на тялото. Тази чакра се грижи за плодовитостта и сексуалната чувственост. Тя е дом на репродуктивните органи, бъбреците, бедрата и сакрума. Втората чакра психологически е свързан с властта и самоконтрола, с чувството на вина и морал. Отнася се към емоционалната идентичност, желанието, създаването на потомство, любовта към себе си и другите. При блокиране на тази чакра се явяват здравословни проблеми, свързани с либидото, ишиас, болки в долната част на седалката, световъртеж, менструални проблеми и хормонален дисбаланс.

Трета чакра – Манипура: Чакра на емоциите



Намира се в слънчевия сплит. Това е точката, която стимулира трансформацията у нас към по-висше духовно ниво. Щом човек съществува, той изпитва емоции, а чакрата на слънчевия сплит е центърът на нашата сила, воля, успех, мъдрост, емоционална чувствителност, лична власт и его. Сред органите, свързани с Манипура, са стомахът, черният дроб, жлъчният мехур, център а на гръбначния стълб и тънките черва. Тази чакра може да ви помогне да се справите с психологически проблеми като ниско самочувствие, плахост, депресия, страх от отхвърляне, перфекционизъм, гняв, нерешителност и ярост. Стимулирането на чакрата ни прави по-решителни, спокойни, уверени. Грижи се за доброто ни настроение и самочувствие.

Четвърта чакра – Анахата: Чакра на сърцето



Анахата, в превод от санскрит означава "вечно звучащ барабан". Тази чакра е разположена в центъра на гърдите, паралелно на сърцето. Това е сърдечната чакра и централната точка в системата на чакрите, разположена между трите по-ниски земни чакри и трите небесни чакрите по-горе. Чрез сърдечната чакра ние намираме хармония вътре в себе си и с околния свят. Това е чакрата, притежаваща силата да преодоляваме болката и страданието. В основата на тази чакра е любовта, а любовта е обединяващата целебна сила, която ни свързва едни с други.

Пета чакра - Вишуддха: Чакра на пречистването



Санскритското име на пета чакра е Вишудха, което означава "пречистване". За разлика от по-ниските чакри, Вишуддха е фокусирана върху духовния и метафизичния пътя. Разположена в гърлото, тази чакра се свързва с духовното и физическо ниво чрез вибрациите на звука. Пеенето, четенето на стихове, молитви и песнопения са начините, които стимулират енергията на тази чакра. В здравословно отношение петата чакра се грижи за състоянието на гърлото, щитовидната и паращитовидните жлези.

Шеста чакра - Аджна: Чакра на Третото око



Разположена между двете вежди, Аджна е свързана с вътрешната визия. Тази чакра често се превежда като "спокоен дух". Тази чакра е центърът на нашата интуиция, шесто чувство, телепатия, ясно виждане, проницателност, чувствителност, логическото мислене и концентрация. Отворената чакра на третото око ни дава възможност да получим достъп до духовното поле, което пресича измеренията на пространството и времето. Човек с отворено трето око, притежава високо развито въображение. Такъв човек може да получава видения и да ги разбира, телепатията е силно развита и той е способен да поддържа телепатична връзка с другите. Дисфункцията на тази чакра може да доведе до главоболие, кошмари, преумора на очите и липса на концентрация. Отворена и енергизирана, тази чакра ни помага да трансформираме суровите идеи в завършени и да придобием по-ясна и детайлизирана представа за нещата.

Седма чакра - Сахасрара: Коронна чакра



Сахасрара е разположена на темето на главата. Известна като духовен посредник, тази чакра ни помага да получаваме директно небесна информация и да се свързваме с божествените сили и енергии от многобройните измерения край нас. Енергията на седмата чакра влияе на енергията на централната нервна система, мускулната система и кожата. Тя доставя енергийна връзка с емоционалното и умственото тяло. Седмата чакра съдържа енергията, която поражда предаността към Бога, вдъхновението и пророческите мисли, трансцедентните идеи и мистичните връзки.