Всеки човек е уникален сам по себе си - като се започне от пръстовите отпечатъци и се стигне до неговата кръв. Учените са категорични, че още в утробата на майката тя започва да придобива черти на индивидуалност, които остават постоянни през целия живот.

Още в древни времена предците ни са изпитвали дълбок респект към кръвта, вярвайки, че тя притежава мистични качества. В редица митове и религии кръвта присъства като принципа на живота. В християнството например кръвта е взаимнозаменяем символ с виното, а в китайската символика кръвта взаимно се допълва с водата, означавайки преливащите се противоположности ин-ян. А изрази като „кръвта вода не става“, „лоша кръв“, „синя кръв“ и др. са оцелели през вековете и често ги чуваме и днес. В някои народи и култури пък, обичаят на побратимяване с кръв (т.нар. кръвни братя) е важен момент, след който между участниците се създава по-силна обвързаност.


Днес съществуват редица теории, които свързват кръвната група с особеностите на психиката на човека, а много специалисти са категорични, че тя влияе както на характера, така и на здравословното ни състояние.

Ето и някои любопитни факта, които разкриват проучванията по този въпрос:

Кръвна група и характер

Според редица проучвания кръвната група оказва въздействие върху оформянето на определени качества и черти от характера. Така например хората с кръвна група А са артистични и спокойни натури. Тези с кръвна група В са целеустремени и амбициозни личности. Хората от група АВ могат да се похвалят със силно развита интуиция, те са добри лидери и филантропи, които обичат да помагат на останалите. Представителите на кръвна група 0 пък се отличават с качества като креативност, комуникативност и отзивчивост.

Кръвна група и стрес

Проучвания сочат, че представителите на кръвна група 0 се адаптират по-трудно към промяната. Те по-трудно преодоляват стреса в сравнение с останалите.



Кръвната група и алкохолизъм

Няколко любопитни изследвания пък стигат до извода, че хората с кръвна група А са по-податливи към развитието на зависимости от типа на алкохолизъм, хазарт и други подобни.

Кръвна група и метаболизъм

Хората с кръвна група А усвояват въглехидратите по-лесно от тези, които са от група 0. При вторите редица проучвания доказват, че въглехидратите се усвояват значително по-бавно, което води до подуване на корема.



Кръвна група и загуба на паметта

Резултатите от скорошно проучване пък сочат, че хората с кръвна група АВ имат 82% по-голяма вероятност да развият в по-късен етап от живота си когнитивни нарушения. Това от своя страна би могло да доведе до деменция в по-напреднала възраст. Ето защо на тях се препоръчва да четат повече книги и да упражняват паметта си с различни тестове и кръстословици.

Кръвна група и забременяване

Няколко документирани доказателства сочат, че жени с кръвна група 0 изпитват по-големи затруднения при зачеването.

Кръвна група и диабет

Установено е също така, че при представителите на кръвна група А или В съществува 21% по-голяма вероятност да развият диабет тип 2 в сравнение с тези, които принадлежат към кръвна група 0.

Четете още: Любовна съвместимост според кръвната група