Целината винаги е била нареждана до редица супер храни, но някак е оставала в сянката на останалите плодове и зеленчуци, затова предстои сега да ѝ обърнем малко повече внимание. Тя наистина го заслужава, а след като прочетете този материал, със сигурност ще отидете до магазина да си купите. Можете да я използвате за смути, за салата или за козметична рецепта, само ще спечелите, защото тя има наистина вълшебни средства.

Когато консумирате целина, вие осигурявате на организма си не само добро количество вода, но и куп полезни витамини и минерали. Можете да я използвате в диетата си, тъй като тя буквално ще топи килограмите от вас. Ето какво ще се случи с тялото ви, ако ядете целина всеки ден:

Ще се разделите с излишните килограми

Целината съдържа критично малко калории и е богат източник на фибри и вода, което означава, че ще ви кара да се чувствате сити по-дълго време. Ако в момента сте на по-строг хранителен режим, може да опитате да подобрите резултатите от него, като хапвате малко целина преди всяко ядене. Тя е перфектната добавка към храненето ви, тъй като е лесна за храносмилане.

Холестеролът ви ще се понижи

Известно е, че завишеният холестерол може да има крайно негативно влияние върху организма. Може да ви докара сърдечни проблеми и дори инфаркт Ако знаете, че високият холестерол е от постоянните ви здравословни проблеми, то в целината трябва да видите най-добрия си приятел. Хапвайте редовно от нея и ще бъдете в много по-добра форма.


Имунната ви система ще ви е благодарна

Имунната система трябва да бъде поддържана с храни, които са богати на антиоксиданти, каквато е целината. Тя може да се пребори с всякакви възпаление, дори и с хроничните. Целината е прекрасно средство и за облекчаването на различни болки, препоръчителна е за хора, които страдат от артрит.

Ще бъдете заредени с електролити

Ако тренирате и имате навика да приемате различни „спортни“ напитки след тренировка, то трябва да знаете, че целината е много по-добра опция, защото те съдържат захар. Целината ще ви помогне да възстановите баланса в организма си, да се хидратирате и ще ви задържи сити. Можете да си хапнете един-два стръка или да изстискате сока от нея.



Ще се отървете от камъните в бъбреците

В случай че имате проблеми с бъбреците, знаете колко неприятни могат да бъдат камъните и песачинките. Целината обаче може да ви спаси от този ад, защото съдържа много вода, а това е изключително важно за болните бъбреци. Тя има детоксикиращо въздействие, което я прави чудесен лек за камъните и песачинките.

Кожата ви ще се изглади

Доказано е, че сокът от целина намалява омазняването на кожата, което е главен виновник за появата на пъпки. В него се съдържа и добро количество витамин С, който е прекрасен за кожата ви. Целината помага и за възпроизвеждането на колаген, а всички знаем колко е важен той за красотата ни. Можете да използвате целината и за измиване на лицето.

Сигурно ще поумнеете

Целината съдържа един много важен антиоксидант, който се нарича лутеолин и възпира възпелителните процеси в мозъка. Тя, както всяка храна, която има противовъзпалително действие, е много препоръчителна, особено при по-възрастните хора, за да поддържат мозъка и паметта си.

Четете още: Българска майка: Изкуствените гърди едва не ме убиха