Плодови кисели млека, бисквити, пасти, кексчета, бонбони, сокове… Какво е общото помежду им? Захарта. Много обичаме сладко, но дали то е добро за нас? Може да ви се струва, че не ядете много захар, защото оценявате количеството ѝ само по броя изядени бонбони, без да обръщате внимание на други сладки продукти. И това е лошо. В даден момент организмът спира да се справя с всичката поета захар и започва да дава сигнали за това. На какво трябва да обърнете внимание?

1. Напълнявате

Наднорменото тегло е достатъчно разпространен проблем по цял свят. Един от основните виновници за напълняването разбира се е захарта. Тя ни въздейства особено незабележимо, когато я консумираме със сладки напитки – сокове, газирани напитки, подсладени чайове. Всичките те са наситени със захар и/или фруктоза. Прекомерната консумация на захари може да доведе до натрупване на висцерални тлъстини.

2. Често ви излизат пъпки и обриви

За никого не е тайна, че консумацията на захар в големи количества се отразява много зле на кожата. При това може да пострада не само лицето ви, но и зоната на деколтето, кожата на гърба.

3. Често се уморявате

Запомнете веднъж и завинаги, че ако сте свикнали да закусвате с нещо сладко (било то кекс, подсладена извара или разтворима каша), резултатът винаги ще е бързо повишаване на кръвната захар с последвал бърз спад на същата. Така скоро отново ще се почувствате гладни, уморени и потиснати. Сладката закуска няма да ви осигури необходимата енергия.

4. Изпитвате „вълчи“ глад

Причина за това е недостигът на инсулин, който може да се дължи на диабет от първи или втори тип. При недостиг на инсулин организмът не е в състояние да пренася нормално молекулите на глюкозата от кръвоносния поток към клетките, в които тя се използва като гориво за клетъчните процеси.

5. Вие сте по-раздразнителни от обикновено

Високото ниво на кръвната захар, колкото и да е странно това, предизвиква депресия. На човек му е по-трудно да мисли ясно, той се уморява по-бързо, апатичен е, не проявява инициатива.

6. Страдате по-често от настинки и други заболявания

Когато нивото на кръвната захар е постоянно високо, се влошава работата на левкоцитите, които са основно звено в имунитета. В резултат организмът губи способността си да се бори с инфекциите. Може да започнете да боледувате по-често от настинки и грипове и те все по-често да приключват с бактериални усложнения. При това различните наранявания ще се възпаляват лесно и ще заздравяват по-бавно.

7. Чревни нарушения, често обостряне на хроничен цистит и гинекологични проблеми

Какво обединява всички тези, на пръв поглед нямащи нищо общо заболявания? Микрофлората! Тя се образува в чревния тракт и е съставена от полезни микроорганизми (бифидо и лактобактерии) и условно-патогенни микроорганизми (дрожди и бактерии). Ще се изненадате, но бактериите и дрождите обичат да се хранят със захар. Колкото повече захар имате в чревния си тракт, толкова по-активно ще се развива условно-патогенната микрофлора, което ще доведе до нарушение на нормалната биоценоза на червата. Впоследствие ще се наруши и съотношението между полезните и вредните микроорганизми по лигавиците на пикочните пътища, което ще причини чести обостряния на хроничните заболявания на пикочно-половата система (цистит, кандидоза).

Какво още може да е признак на повишена кръвна захар?

- хроничен запек или хронична диария;
- главоболие;
- суха и чувствителна кожа;
- чревни нарушения, чести обостряния на хроничен цистит и гинекологични заболявания;
- бавно заздравяване на порязвания и рани;
- затруднено отслабване дори при наличието на физическа активност.

Какви опасности крие прекомерната консумация на захар?

- повишава се рискът от възникване на ракови заболявания;
- повишава се рискът от възникване и усложняване на съществуващи сърдечно-съдови заболявания;
- повишава се рискът от възникване на диабет;
- ускорява се процесът на стареене на кожата;
- влошава се състоянието на зъбите.

Как да намалите консумацията на захар?

* Откажете сладките напитки.
* Подслаждайте киселото мляко и изварата с плодове, а не със захар.
* Яжте плодове и ядки вместо бонбони.
* Ползвайте зехтин и оцет вместо готови сосове и дресинги за салати.
* Откажете разтворимите каши, подсладените мюсли и бързите закуски. Заместете ги с обикновена овесена каша. Можете да я подсладите с плодове.

Ако ядете твърде много захар, добре е да се замислите дали тълкувате правилно сигналите на организма си. Според принципите на интуитивното хранене трябва да умеете да разбирате от какво точно имате нужда, преди да го заместите с порция сладкиши. Например, ако много ви се яде нещо абстрактно-сладко, напълно възможно е тялото ви да се нуждае от определени витамини и от „хормони на щастието“. Можете да заместите бонбоните и кексовете с броколи или царевица. Винаги, когато ви се прииска нещо вредно, отделете няколко минути, за да му намерите полезна и здравословна алтернатива. Тялото ви ще ви се отблагодари за това!

Четете още: 6 причини кожата ви да изглежда стара