Великолепната праскова все още ни радва с късните си и особено ароматни сортове. Признаваме, че обожаваме сочните плодове, с които неслучайно средновековните поети са сравнявали кожата на възпяваните от тях хубавици.

От друга страна скорошни проучвания са доказали, че този плод е много полезен за кожата. Ето какви бонуси ще получите, ако включите прасковите в ежедневното си меню:

1. По-млада кожа

Витамин С, който се съдържа в прасковите, стимулира произвеждането на колаген, който придава на човешката кожа еластичност. Освен това този витамин блокира свободните радикали – а именно те причиняват стареенето.



2. Повече протеини

Прасковите съдържат протеин. Редовната им консумация укрепва имунната система и може да ни предпази от редица инфекциозни и кожни заболявания. Освен това прасковите подпомагат бързата регенерация на кожата. Протеинът, който се съдържа в плода, е необходим за правилното протичане на много жизненоважни процеси.

3. За заличаване на следите от травми и акне

Маските от месото на прасковата, или само от люспата ѝ, не само овлажняват кожата, но и спомагат за по-бързо заздравяване на дермата след акне или химически пилинг.

4. Срещу тъмни кръгове

Прасковите и нектарините не само ни подхранват отвътре, но и могат да се използват като козметично средство. Например маската от прасковено пюре с натурално кисело мляко ще овлажни чудесно сухата кожа. Освен това ще ви отърве и от тъмните кръгове под очите.



5. Повече селен

Селенът е мощен антиоксидант, който забавя стареенето на клетките и стимулира растежа на косата и ноктите. Медицински проучвания са доказали, че дефицитът на селен е един от факторите, които повишават риска от възникване на някои форми на рак на кожата. За набавяне на нужното количество селен ще трябва да хапнете доста праскови, но в комбинация с извара лесно ще достигнете нормата.

6. Защита от вредните ултравиолетови лъчи

Прасковите съдържат витамини С, К, А и бета-каротин, които ще помогнат на организма ви да се бори с вредното влияние на ултравиолетовите лъчи. Пийвайте спокойно „Белини“ и се наслаждавайте на меките есенни лъчи, защото този коктейл се забърква с прясно пюре от праскови.

7. Повече витамин А

Този витамин, съдържащ се в прасковата, също е чудесна профилактика срещу рак. Според скорошни проучвания високите дози витамин А понижават риска от развитие на тумори с цели 32 процента.

Четете още: За здрави кости чоплете тиквени семки