Много хора днешно време имат проблеми със съня. Причините за това могат да бъдат всякакви – от стресови ситуации на работа или в семейството до обилна вечеря. Какво остава пък за празничните нощи! Всичко това нарушава обичайния ни режим на сън. Скорошно британско проучване показва, че над 65 % от жителите на Великобритания се събуждат, чувствайки се уморени, минимум 3 дни седмично. При веганите положението е още по-зле – те се събуждат уморени 4 дни седмично. Всеки пети британец признава, че изпитва сънливост всяка сутрин. У нас пък изглежда всеки първи се събужда всеки ден в такова състояние, сякаш изобщо не е спал…

Дали храненето може да помогне за по-здрав сън? Да! Диетата ви влияе на съня ви. Ето какви продукти препоръчва да ядете преди лягане експертката по съня Холи Хаусби.

Сирена

Сирената и особено моцарелата са източник на триптофан, който играе важна роля в производството на серотонин и мелатонин (хормона на съня). Впрочем, въглехидратите улесняват усвояването на триптофана от мозъка, така че препечената филийка със сирене е полезно лакомство за здрав сън.



Овес

Овесът е идеален за поддържане на здравето на сърцето. Освен това съдържа широк спектър витамини и минерали, които спомагат за релаксация. Овесът е естествен източник на мелатонин и подобрява качеството на съня.



Сьомга

Тази апетитна риба е чудесен източник на омега-3 киселини, магнезий, витамин В6 и отново триптофан. Трябва обаче да отбележим, че за предпочитане са дивите видове сьомга – те се отличават с по-високо ниво на здравословни мазнини и витамин D.


Мляко

Още един чудесен източник на мелатонин и триптофан. Казват, че затова кравите се доят толкова рано, че е практически още нощ – защото нивото на мелатонин тогава е по-високо. Една чаша мляко с овесени бисквити преди лягане и готово, ще спите като бебе.

Тофу

Тъй като соевите продукти са добър източник на триптофан, тофу е отличен растителен вариант, който можете да включите в менюто си. Освен това е богат и на белтъчини и калций, а те също стимулират здравия сън.



Яйца

Яйцата са същинска питателна енергийна бомба. Специално за съня най-голяма роля играят жълтъците, които съдържат триптофан и витамин D. Всеки има яйца в дома си, така че това е един от най-достъпните продукти за здрав сън.



Вишни

Също като овеса тези плодове са богати на мелатонин. Освен това спомагат за отслабване и съдържат антиоксиданти, които позволяват на организма да поддържа по-дълго дълбок сън. Така че вишните са кажи-речи идеалният продукт за хапване преди лягане.



Авокадо

Заради високото съдържание на магнезий авокадото може да ви помогне да се наспите. Проучвания показват, че магнезият намалява нивото на кортизол (хормона на стреса) и помага за успокояване на нервната система преди лягане.



И още…

Диетологът Том Хил отбелязва, че е много трудно да се докаже ефективността на конкретни хранителни продукти срещу безсъние. За сметка на това е безспорен факт, че наднорменото тегло влошава качеството на съня. Затова поддържането на здравословно тегло с помощта на балансирана диета може да ви осигури здрав сън в дългосрочна перспектива. По думите на Хил веганите могат да страдат от проблеми със съня, защото омега-3 киселините, свързани с мелатонина, се съдържат най-вече в мазните видове риба. Освен това на веганите им е трудно да си набавят необходимото количество минерали и витамини, особено онези, които участват в енергийния метаболизъм като например витамини от група В.



Сънят се влияе не само от продуктите, които ядем вечер, но и от храните, които сме поели през деня. Не по-малко важно е да създадем подходяща обстановка в спалнята, да спим на удобно легло, да не пием алкохол и да спазваме определени „ритуали“ преди лягане (да зарежем смартфона и компютъра, да почетем книга, да се изкъпем и т.н.).