Автор
Антония Дамянова

9 грешки, които най-често правите сутрин

Сутрините наистина могат да бъдат доста важни за това как ще се случи денят ви. Не казваме, че трябва да ставате в 5 часа сутринта и да ходите да тичате всяка сутрин (преди безумно здравословна закуска), но има някои неща, които вероятно не трябва да правите, ако искате да подобрите настроението си.

Грешка 1: Оставяте всичко за сутринта

Често имате много работа сутрин - от решението какво да облечете, през поставянето на грима, до приготвянето на опакован обяд за вас или децата. Ако организирате всичко това още от предния ден, утрото за вас ще е като песен. Без тревога и притеснение, че ще закъснеете за работа.

Грешка 2: Грабвате телефона си

Първата ви работа, след като се събудите сутрин, е да грабнете телефона си. А това категорично може да окаже отрицателно въздействие върху настроението ви през целия ден, смятат психолозите. Дългият списък от съобщенията и информация в него, свързани с предстоящия ви работен ден, ще ви натоварят излишно още в първите минути от новия ден, когато трябва да се чувствате най-бодри и изпълнени с енергия и добро настроение.



Грешка 3: Пропускате закуската

Закуската не само ви настройва психически за деня, но и физически, казва Сара Кампус, треньор по благосъстояние и основател на LDN Moms Fitness. „Закуската стимулира метаболизма и регулира кръвната ви захар“, подчертава тя. Пропускайки здравословната закуска, сме по-склонни да посегнем към вредни храни като сладкиши и снаксове.

Грешка 4: Притеснявате се от сутринта

Една от най-големите грешки, които правим, събуждайки се сутрин, са негативните мисли и притеснения за предстоящия ден, които допускаме да ни връхлетят още с отварянето на очите си. Придържането към тези мисловни модели увеличава и удължава отрицателното състояние на настроението ни, предупреждават психолозите. Всички неща, за които се тревожим, попадат в една от трите категории: маловажни, малко вероятни или неконтролируеми и като такива притесненията са абсолютно излишни и неоснователни.

Грешка 5: Изключвате или отлагате алармата за събуждане

Всеки от нас го е правил. Звънецът ни събужда от приятния утринен унес в леглото, но ние не сме готови да му се подчиним. Решаваме да си откраднем още малко време сън. В същото време обаче тялото ни вече е в режим „подготвка за събуждане“ и само очаква знак, за да се събуди. Точно това междинно състояние ни изхвърля от циркадния ритъм в тялото, подлагайки го на стрес още от сутринта.

Грешка 6: Принуждавате се да ставате в ранни зори

Всички имаме познати, които с гордост демонстрират колко рано сутрин стават и още в 4:30 сутринта са в бойна готовност за посрещането на новия ден. Но Джеймс Рутледж, основател на организация за психично здраве на работното място, наречена Sanctus, казва: „Не съм фен на петте неща, които трябва да правите преди 5 часа сутринта всеки ден. Вярвам, че трябва да бъдем добри към себе си и да създадем свои собствени сутрешни навици, които работят в наша полза. Минималната доза сън, която всеки от нас трябва да си набави през нощта, е 8 часа, добавя още той. А тези, които обичат да стават с петлите, е добре да си лягат поне в 8 часа вечерта.

Грешка 7: Планирате работния си ден

Някои казват, че създаването на списък със задачи за предстоящия ден е добър начин за старт на деня. Но не работи за всеки. Даниел Хейг, психолог, казва: „Най-ефективното време за планиране на деня е предната вечер, тъй като ви позволява да имате повече време в първите минути от деня и така да подобрите баланса между работата и личния живот.

Грешка 8: Започвате деня си с кофеин и захар

За тези, които страдат от тревожност, е добре да знаят, че кортизолът – хормонът на стрес, е най-висок през първия час след събуждането от нощния сън сутрин.
Най-честата грешка, която правим по това време на деня, е да посегнем към кофеина и захарта като бързи решения. Тези съставки обаче могат да увеличат тревожността. Вместо това експертите препоръчват да включите в сутрешното си меню продукти, богати на цинк, магнезий, витамин В и омега-3 мастни киселини – всички те имат успокояващо тревожността действие. Авокадото и яйцата са добро решение.

Грешка 9: Не хидратирате тялото си след сън

През нощта тялото се дехидратира, той като не е приемало течности в продължение на средно шест до девет часа. Ето защо не бива да посягате първо към кафето, то е диуретик и ще ви дехидратира допълнително.

Изпийте голяма чаша вода със стайна температура на гладно, преди да направите каквото и да било друго! Това ще ви хидратира, ще засили метаболизма и ще помогне за детоксикацията на организма. Добре е още да се знае, че дехидратацията предизвиква освобождаване на хормона на стреса - кортизол, така че ето ви още една добра причина да изпиете чаша вода на гладно веднага след сън.

Четете още: 5 грешки, които жените най-често правят в леглото