Автор
Woman.bg

9-те най-важни въпроса за коронавируса - всеки трябва да знае отговорите

През последните месеци светът буквално се „бъгна”. А причината е т. нар. коронавирус - или 2019-nCov.

Вирусът е идентифициран в Китай в края на 2019 г. и е нов щам на коронавирус, който досега не е бил откриван при човека. Разпространението му се случи бързо през последните два месеца и стигна до почти всяка точка на света. Включително и до България. Има много неясноти, свързани със заболяването, но и доста неща вече са ясни.

Вижте кои са 9-те въпроса, които всеки от нас си задава и техните отговори.



Какви са симптомите? Те са грипоподобни – треска, кашлица, затруднено дишане, мускулни болки и отпадналост. По-сериозните случаи развиват тежка пневмония, остър респираторен дистрес синдром, сепсис и септичен шок, които могат да доведат до смърт. Хората със съществуващи хронични заболявания изглежда са по-предразположени към тежко протичане на заболяването.

Има ли хора с по-висок риск от заразяване? Да, възрастните и тези със съпътстващи заболявания (например артериална хипертония, сърдечни заболявания, диабет, чернодробни заболявания и респираторни заболявания).

Има ли лечение? Специфично лечение няма. Лекуват се клиничните симптоми и има поддържащата грижа (кислородна терапия, поддържане на телесен баланс на течностите и антивирусни лекарства).



Кога трябва да се изследвате?
Ако имате остра респираторна инфекция (внезапна поява на най-малко една проява: кашлица, възпалено гърло или затруднено дишане, и през последните 14 дни преди проявата на симптомите сте били в близък контакт с потвърден или вероятен случай на инфекция с коронавирус 2019-nCoV; пътували сте в област с настоящо предаване на вирус 2019-nCoV, работили сте или сте посещавали лечебно заведение, където са лекувани пациенти, инфектирани с вирус 2019-nCoV; при близък контакт: съжителство в едно домакинство с пациент с 2019-nCoV/непосредствена близост или споделяне на едно помещение с пациент с nCoV; здравен работник или друго лице, полагащо грижа да пациент с 2019-nCoV; лабораторни работници, работещи с проби с 2019-nCoV.

Помага ли по-добрата хигиена? Абсолютно да. Миенето и дезинфекцията на ръцете са ключът към предотвратяване на инфекция. Трябва да миете ръцете си често и обилно със сапун и вода за най-малко 20 секунди. Ако сапун и вода не са налични, можете да използвате и дезинфекциращ препарат за ръце на алкохолна основа с поне 60% алкохол. Вирусът навлиза в тялото ви през очите, носа и устата, така че избягвайте да ги докосвате с немити ръце.

Как да защитите себе си и другите?
Не излизайте, ако се чувствате зле или имате симптоми на настинка или грип. Покрийте устата си с вътрешната страна на лакътя, когато кихате или кашляте.
Поддържайте чисти всички предмети, които докосвате.
Използвайте дезинфектанти за предмети като телефони, компютри, прибори, съдове и дръжки за врати.
Хората, за които има съмнения за зараза, трябва да стоят надалеч от масови събирания и да не използват обществения транспорт.
Освен това е препоръчително да се избягват ръкостисканията и други сходни ритуали при посрещане и изпращане.



Как се прави тест за коронавирус?
Най-напред трябва да се вземат мерки, за да се предотврати пренасянето на заразата. Не посещавайте личния си лекар, обадете се по телефона. Според информация, обобщена от Министерството на здравеопазването, за COVID-19 трябва да се изследват хората с остра респираторна инфекция (кашлица, температура или затруднено дишане), както и тези, които са пътували до Китай и Италия, имали са контакт с вероятен или потвърден случай на коронавирус и проявят симптоми до 14 дни.

От националния щаб за коронавируса настояват хората да се свързват с личните си лекари по телефона, за да получат съвет от тях как да действат. Не трябва да ходят в кабинетите им, за да не разпространяват (евентуалната) зараза. Общопрактикуващият лекар може да препоръча на пациента да се свърже със Спешна помощ. Те имат оборудвани със защитни облекла екипи и трябва да го закарат до: Военномедицинска академия (ВМА), ако е над 18-годишен; до Инфекциозна болница в София, ако е под 18-годишен; до Белодробната болница в столицата, ако е имал контакт със заразен с COVID-19, няма симптоми. „Пирогов” и „Александровска” също могат да приемат пациенти за диагностициране и лечение на коронавирус.

Къде се правят изследвания? Пробите за коронавирус се изследват в четири лаборатории: във Военномедицинска академия (ВМА), Националната референтна лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести, в „Света Марина” - Варна и в УМБАЛ "проф. д-р Ст. Киркович" - Стара Загора. Четирите лаборатории могат да изследват до сто проби дневно. От националния щаб за коронавируса настояват, че COVID-19 не може да бъде установен, ако изследваният няма симптоми.

Четете още: Китай се пребори с коронавируса!