Автор
Веселина Петрова

А ти ще си сложиш ли ваксина срешу Ковид? Имаш ли смелост да бъдеш опитно зайче?

Преди ден новинарският сайт novini.bg зададе на своите читатели един много важен въпрос – ако сега има ваксина, която да ви предпази от Ковид-19, ще си я поставите ли?

Отговорите мен лично не ме изненадаха. Повечето хора коментират, че категорично не биха си поставили такава ваксина, защото принципно за разработването на безопасна ваксина са нужни между 5 и 6 години.

„На една ваксина ѝ трябват няколко години да се направи, да се тества и така нататък, не съм опитно зайче и категорично няма да си сложа каквато и да е ваксина”, казва Silvi Valerieva Cvetkova.

Други коментират, че имат всички нужни им ваксини, които са им били поставени като деца и нямат нужда от повече.

„Не мисля че ще има много, които ще искат да се ваксинират да правят опити с техните деца и с тях”, казва Mariya Xaralambieva.
Други отговори са дори саркастични. Като този на Beyhan Ahmedov: „Да. Чакам с нетърпение да излезе. Ще се ваксинирам няколко пъти, за по-сигурно”.

Има и такива, които реално отричат вируса и неговата смъртоносност. „Не, защото никой не доказа, че вируса е смъртоносен. Ако се загледаме в статистиката, даже е животоспасяващ. В историята на човечеството няма толкова ниска обща смъртност”, казва друг потребител.

Много от хората, включили се с отговори във фейсбук споделят, че би трябвало ваксината да се постави първо на политиците. “Нямам нужда от ваксина, защото няма никакъв вирус, да се ваксинират депутатите - те имат нужда, не народа!”, казва Krasimira Petrova Ivanova.

Няма да цитираме всички, защото посоката е една. Хората като цяло не биха се ваксинирали. Първо, защото не вярват в съществуването на вируса, второ – защото не вярват в неговата смъртност, и на трето, но не и последно по важност място – защото при условие, че вирусът мутира толкова бързо, всички се съмняват, че ваксината ще бъде ефикасна.



Световната здравна организация обяви, че най-малко 20 различни ваксини срещу коронавирус се разработват в момента, включително няколко са във фаза клинични изпитания.

Надпреварата е голяма. Разбира се, недоверието и надеждата също – и вървят ръка за ръка. Надеждата е за по-възрастното население, което евентуално би било по-защитено, ако съществува ваксина. А недоверието е, че тази ваксина въобще „ще работи” и че не става вопрос просто за някакви си милиарди долари или евро, които да бъдат изсипани в определи джобове, свързани с лобита и фармацевтични компании.

Няма как да кажем кое е вярно и кое не на 100 процента. И съмненията, и надеждата остават. И може би всеки сам трябва да реши. Вие как мислите?