Автор
Мария Здравкова

Агнешкото - вкусно, но и полезно. Или защо е хубаво да похапваме това месо не само на Великден

Един от най-светлите християнски празници Великден наближава и ние вече почти усещаме аромата на печен козунак, но и на вкусно агнешко. Макар че българите имаме традиции в приготвянето на това вкусно и полезно месо, то присъства на трапезата ни основно в дните около Възкресение Господне. Затова и използваме повода да ви споделим някои от многобройните ползи на агнешкото.

На първо място трябва да отбележим, че за разлика от другите червени меса, в агнешкото наситените мазнини са значително по-малко, което регулира нивото на холестерол и нормализира сърдечния ритъм.
Освен това честата консумация на агнешко може да понижи риска от атеросклероза и коронарна болест на сърцето.



Друга важна причина да похапвате агнешко по-често е фактът, че то е много богато на Витамин В, който засилва имунитета и гори мазнини.Този вид месо съдържа в големи количества и конюгирана линолова киселина (CLA), вид мастна киселина, която според мнгобройни проучвания предотвратява появата на рак.



Дамите, които зорко следят своето тегло, трябва да знаят, че агнешкото съдържа много постни протеини, които помагат за сваляне на килограми.

Друга важна информация за нежния пол е, че консумацията на това месо по време на бременност намалява риска от вродени дефекти на плода. Агнешкото месо помага за възстановяване на желязото в кръвта след менструация и може да облекчи менструалните болки.

Както се вижда, ползите от консумацията на това вкусно месо хич не са малко. На фона на трудните времена, в които живеем, ние желаем на всеки българин да може да постави на трапезата си поне за Великден агнешко.

Весели празници!