Акад. Петрунов: За да угасне вирусът, 70-80 % от човечеството трябва да се зарази

Маските са най-доброто предпазно средство срещу разпространението на всякакъв род вируси и бактерии, в това число и на новия коронавирус. В това ни увери акад. Богдан Петрунов, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести, който бе гост в сутрешния блок на БНТ тази сутрин. Експертът категорично заяви, че маските са механичен щит за разпространението на инфекцията и че по никакъв начин използването им не бива да бъде подценявано.

По думите му не по-малко от 70-80 % от човешката популация трябва да бъде инфектирана, за да може вирусът да угасне.



"В никакъв случай не може да приемем, че популационният имунитет, който се създава, категорично ще реши въпроса. Тук обезателно трябва да се намеси ваксината, която да подпомогне този процес на стимулиране на имунитета за образуване на антитела и клетки, които да се борят с коронавирусната инфекция“, обясни акад. Петрунов.

Специалистът предупреди още, че е възможно грипът да повлияе на коронавируса и да го направи по-опасен. Ученият изрази и опасенията си, че очакваният пик на грипната инфекция в края на годината ще бъде огромно предизвикателство за общопрактикуващите лекари. По думите му за тях ще е още много трудно да разграничат грипния вирус от Ковид-19.

Акад Патрунов изрази и надеждата си от откриване на ефективно лечение. Той сподели, че японски изследователи са разработили нов тест, въз основа на специфичен белтък в човешкия организъм – SSL 17. Неговата функция е да стимулира мощно клетките, които имат най-голямо значение за вродения имунитет, които най-успешно се борят с бактерии и вируси.

Четете още: Ген. Мутафчийски: Хората, носещи маски, прекарват коронавируса по-леко