Темата за ваксините разбунва духовете не само в България, така и извън пределите ѝ. Нека видим как се справят детските градини с наболелия проблем в съвсем друга, много по-уредена, част от света. Може би това е примерът, който трябва да последваме.

От известно време насам в огромна част от яслите и детските градини в Холандия не се допускат деца, които нямат необходимите поставени ваксини.

Една четвърт от детските ясли са наложили забрана деца да посещават тези заведения, ако не са ваксинирани. Въпреки че това решение се смята за незаконно, тъй като граничи с дискриминация, някои детски заведения следват тази политика като мярка след няколко фатални случая. Деца на възраст под 4 г. са били заразени с морбили в детска ясла в Хага, защото нито едно от тях не е било ваксинирано.

Учебните заведения могат да откажат да приемат дадено деде при случай на сериозен здравен проблем, като например избухване на епидемия от морбили.

Към днешна дата 90,2% от холандските деца са ваксинирани срещу заболявания като морбили, полиомиелит и магарешка кашлица. През 2013 г. около 2600 души са били диагностицирани с болестта, като това се дължи на факта, че голям брой малки деца не са били ваксинирани, а едно от тях по-късно починало.

От 3600 дневни центъра близо 500 потвърдили, че са наложили забрана деца, които нямат поставена ваксина да посещават яслите.