Познавате ли това момиче? Симпатична е, позитивна е, а снимките имат много позитивно излъчване, нали? Забелязвате ли нещо странно в тях?

Pétanque

A post shared by Louise Delage (@louise.delage) on

Няма да ви измъчваме повече. Във всеки от над 150-те кадъра в нейния профил в Instagram присъства алкохол - чаша или бутилка. Не обърнахте внимание на това - спокойно, и ние. Това обаче е индикация за сериозен проблем. А именно - че сме свикнали с т.нар. "социално пиене на алкохол".

Look

A post shared by Louise Delage (@louise.delage) on

Всъщност профилът в социалната мрежа е фалшив, а момичето на снимките е френският модел Луис Делаж, която е на едва 25 години. Проектът е на френска рекламна агенция, която иска да привлече общественото внимание с тази иновативна кампания срещу алкохолното пристрастяване при млади хора.

Това е добър повод да се замислим: колко често пием алкохол, колко от приятелите си виждаме редовно с чашка в ръка, увеличили ли сме количествата на алкохол за определен период? Добре е да помислим за вредата от високоградусните напитки.

Общоизвестно е, че при редовна злоупотреба се достига до необратима дегенерация на черния дроб наречена цироза. Има обаче съвсем немалко ужасни последици за организма ни освен цирозата.

Редовната консумация на алкохол предизвиква спазми на кръвоносните съдове, сърцето затлъстява и се отпуска, което пък предразполага към инфаркт.

Има и сериозни психологически проблеми, свързани с прекомерната алкохолна употреба. При много алкохолици се наблюдава отслабване на паметта, апатия, равнодушие, духовно и интелектуално обедняване, както и промяна на отношения към близки и роднини - може да се изразява по различен начин: от липса на интерес до физическа агресия.

Алкохолът води и до друго психическо заболяване - параноята, която често се проявява като ревност към интимния партньор.

Повече от 25% от всички възрастни пият повече от препоръчаното количество алкохол, а именно 14 единици седмично за жените и 21 за мъжете, според последните данни от британския Информационен център на здравеопазването и социалните грижи (HSCIC). (Една единица се равнява на 25 милилитра уиски, една трета халба бира или 175 мл вино, което е половин чаша.)

50% от злополуките, над 30% от самоубийстват и около 80% от смъртните случаи, причинени от рак на устата и хранопровода, се дължат на злоупотреба с алкохол.

100 мл твърд алкохол унищожават между 1000 и 2000 мозъчни клетки.

Дългосрочната злоупотреба на алкохол при жените води до нередовен менструален цикъл, липса на овулация, както и ранна менопауза и спонтанен аборт. Бутилка вино на седмица пък повишава риска от рак на гърдата с 10%.

Прекомерната консумация на алкохол влияе и на нивата на желязо в кръвта, което ни прави бледи, със суха кожа и подпухнало лице, както и води до косопад.

Четете още: На борба с вредните навици