Автор
Весела Георгиева

Аромати връщат възрастните хора назад във времето, възстановяват спомените им

Изследователи от Ланкастърския университет, Великобритания, са установили, че ароматът на храна действа като "машина на времето" и помага на възрастни хора да си възвърнат забравени спомени, пише сп. Ейч Си Ай (HCI - Human Computer Interaction).

Откритието може да помогне в изучаването на деменцията и в търсенето на методи за борба с това коварно заболяване.



За да създадат индивидуални сигнали за всеки участник въз основа на миризми и вкусове, специалистите са отпечатали на 3D принтер ароматизирани ядливи топчета, имитиращи храна, която доброволците някога са опитвали.

Участниците са помирисвали и опитвали топчетата, след което са разказвали за събития от миналото. Методът е помогнал на повечето пенсионери по-ясно и детайлно да си припомнят случки от миналото, включително отпреди 25 години, за които в обикновени дни не биха се сетили.



Учените обясняват, че е възможно различните ястия да събуждат много стари спомени, които се крият в най-отдалечените кътчета на мозъка на възрастните хора.

Според изследователите резултатите могат да помогнат за изучаването на деменцията и търсенето на начини за борба с нея - например, създаването на мултисензорни асистенти за паметта, които да улеснят живота на възрастните хора.

Деменцията е увреждане на мозъка, което засяга паметта, речта, мисленето, концентрацията и поведението. Тя не е заболяване само по себе си, а е по-скоро синдром или резултат на такова. Деменция буквално означава „извън ума си”.

Проблемите с паметта, особено за скорошни събития, са типичен симптом за болестта на Алцхаймер. Тя е основна причина за деменция. Състоянието обаче може да се прояви първоначално и с по-различни симптоми: затруднения в говора, промени в характера, дори депресия. В по-късните стадии на деменция клиничната картина е доминирана от проблеми с изпълнението на ежедневни функции, както и психоза и промени в поведението.

"Около 2/3 от случаите на деменция се дължат на фактори, върху които нямаме влияние – възраст, пол, генетика. Въпреки това останалата част се дължи на фактори, които могат да бъдат коригирани. Започвайки от детска възраст, по-високото образование води до по-нисък риск. В средна възраст добрият контрол върху сърдечно-съдови заболявания (диабет, високо кръвно налягане, пушене) влияе съществено върху риска. В късна възраст хората с некоригирани проблеми на слуха, тези, които са социално изолирани и с ниски нива на физическа и интелектуална активност, са с повишен риск. На тази основа съветът е: направете образованието си приоритет, бъдете физически и социално активни през целия си живот и следете сърдечно-съдовия си риск.", казва д-р Иван Койчев в едно свое интервю.