Автор
Весела Георгиева

БАН: Две саксии с мушкато гонят вирусите, дори и най-страшните

Две саксии с ароматно мушкато могат да ни пазят от ковид и всякакви вируси. За това чудо разказват, учените от Ботаническата градина на БАН.

Лудост по стайните растения в световен мащаб са регистрирали учените през двете години на пандемията. Специален интерес обаче има към семейството на Змиярниковите, познати у нас като филодендрони. За някои от пъстроцветните представители на вида без никакво колебание хората дават по 2 хил. долара за сакси, казва доц. д-р Антоанета Петрова за в. "Телеграф".



Според доц. Петрова интересът към стайните цветя е токова голям, защото на хората им се е наложило да живеят в затворени пространства, а в големите градове повечето от тях нямат дворове. Така желанието за връзката с природата поражда истинска мания към купуването на стайни цветя.

Хората проявявали интерес и към растения, които могат да им прочистят въздуха - с тайната надежда, че ще ги предпазят от ковид.

В тези случаи учените от БАН препоръчват подправки и билки, които могат да се отглеждат в светла кухня или дневна или направо в спалнята. Сред тях са розмарин, който помага и на страдащи от безсъние, лавандулата, която излъчва етерични масла и освен че успокоява, дезинфекцира въздуха заради камфора, който съдържа.

Истинско чудо срещу вируси, бактерии и ковид идва от най-обикновените представители на ароматните Мушкатови. За удивителните свойства на това семейство, което произхожда от Южна Африка, разказа Ивон Теофилова, която отговаря за колекцията мушката в Ботаническата градина.


Според Теофилова, дивите мушката съдържат различни етерични масла и не е случайно, че в Южна Африка се ползват като билки, тъй като имат доказани лечебни свойства. Ботаническата градина разполага с интересен екземпляр диво мушкато, чиито цветчета са мънички и черни и което се влага в известен сироп за кашлица. У нас например е много популярна традиционна рецепта за чай срещу кашлица, припомни ученият.

Националната агенция за космически изследвания на САЩ от края на миналия век след проучване поставя фикусите и папратите сред растенията, които са подходящи да живеят в Международната космическа станция, за да правят въздуха по-чист, разказа доц. Антоанета Петрова. Според НАСА тези цветя правят въздуха по-чист, защото поемат излъчванията на многото синтетични материали, от които е изградена станцията.

Те са сред растенията, които отделят интензивно кислород и преработват формалдехиди и тулоли.

За вредните излъчвания от телевизори, компютри, та дори и телефони от Ботаническата градина препоръчват на посетителите кактуси с дебели бодли, които всъщност възпрепятстват вредните лъчения. Има растения за тези, които искат семейно щастие, любов и пари. Такива са Пахира, която в Азия защитава дома от лоши сили и помага на собственика да получава пари. Ахризоната, известна като дърво на паричките и на любовта. Пилеята, известна като китайска паричка, е популярна в Скандинавието.