Бананите съдържат три естествени захари – захароза, фруктоза и глюкоза в комбинация с фибри. Един банан осигурява значителен прилив на енергия.

Изследванията показват, че консумацията на два банана ще даде на тялото толкова енергия, колкото би му осигурила и 90-минутна тренировка. Нищо чудно, че бананът е плод номер едно за водещите атлети по света. Бананът може да ви помогне да се в топ форма и по друг начин. Консумацията му може да предотврати значителен брой заболявания и психологични състояния, което означава, че няма да сбъркате ако го включите в ежедневното си меню.

Депресия


Според скоро направено проучване, хората, страдащи от депресия се чувстват много по-добре като изядат един банан.

Това е така, защото плодът съдържа триптофан, вид протеин, който тялото превръща в серотонин – хормонът на щастието. Забравете за хапчетата за депресия. Яжте банани. Съдържащият се в тях витамин В6 регулира нивата на кръвната захар, което влияе и върху настроението.

Анемия

Заради високото си съдържание на желязо, бананите могат да стимулират производството на хемоглобин в кръвта и така да помогнат при анемия.

Кръвно налягане

Този уникален тропически плод има високо съдържание на калий, което го прави подходящ в борбата с кръвното налягане. Американската администрация по храните и лекарствата е предприела действия бананите официално да бъдат обявени за средства за превенция на високото кръвно налягане и мозъчния инсулт.

Четете още: Чесънът - полза против настинка и грип

По-добра памет

На двеста ученици в едно английско училище им били давани банани на закуска, в голямото междучасие и на обяд, за да се стимулира функцията на мозъка. Резултатите не закъснели – всички ученици се представили по-добре на изпитите в края на учебната година в сравнение с предходната.

Запек


Високото съдържание на фибри в бананите стимулира нормалното действие на червата, което помага за преодоляване на проблема със запека, без да се прибягва до лекарства.

Махмурлук

Един от най-бързите начини за справяне с махмурлука е консумацията на бананов млечен шейк, подсладен с мед. Бананите успокояват стомаха, а в комбинация с меда възстановяват нивата на кръвната захар. Мляко пък възвръща изгубената вода в организма.

Киселини


Бананите са натурално средство срещу киселини в стомаха. Изяжте един банан, за да почувствате облекчението.

Четете още: 5 продукта, които вредят на черния дроб

Ухапване от комар

При ухапване от комар, натрийте засегната зона с вътрешната страна на кората на банан. Това ще предотврати подуването и раздразнението.

И за заключение можем да обобщим, че бананът е лек за много болести. Ако се сравни с ябълката, той съдържа четири пъти повече протеини, два пъти повече въглехидрати, три пъти повече фосфор, пет пъти повече витамин А и желязо и два пъти други витамини и минерали. Също така е богат на калий и съдържа малко калории.

Източник: hobby-bg.info