Белгийско-холандско проучване: Защо във времена на COVID-19 не трябва да ходите, бягате, карате колело близо един до друг

Докато коронавирусът върлува из почти всички точки на света, все повече хора предпочитат да заложат на спорта на открито, като един от начините за борба с болестта. Сред най-предпочитаните дисциплини по време на пандемията се оказаха ходенето, колоезденето и бягането. Знаем ли обаче на какво разстояние трябва да сме един от друг, за да не се изглагаме на риск от заразяване? Съвместно проучване на учени от Льовенския католически университет в Белгия и Технологичния университет в Айндховен, Нидерландия, дава отговор на този въпрос.

След щателни изследвания учените установиха, че безопасната дистанция е далеч по-голяма от препоръчваните в много страни 1-2 метра.

Познатото правило за социално дистанциране от 1-2 метра, което много страни прилагат, е ефективно, когато стоите неподвижно на закрито или отвън, но при при слаб вятър. Когато се разхождате обаче, бягате или карате колело, е добре да сте по-бдителни, предупреждават учените.

Когато по време на бягане някой киха или кашля, тези частици остават във въздуха. Същото се случва и тогава, когато бягащият диша дълбоко, което е неминуем ефект от физическата активност. Този, който тича зад него, преминава през облака от капчици и така попада директно под обстрела или в т.нар поток на частиците.



Изследователите стигат до това заключение с помощта на компютърна симулация на отделянето на частици слюнка от хора по време на движение (ходене и бягане) и при различни позиции (един до друг, диагонално един зад друг и директно един зад друг). Обикновено този тип моделиране се използва за подобряване на продуктивността на спортистите, тъй като задържането в един въздушен поток е много ефективно. Но когато става въпрос за COVID-19, препоръката е да се избягва този поток. Рискът от заразяване е най-голям, когато хората са непосредствено един зад друг, установяват учените.

Резултатите от теста са показани в поредица анимирани визуализации, на които ясно се вижда облакът от капчици, оставен от човек.

„Хората, които кихат или кашлят, разпространяват въздушни капчици с по-голяма сила, но и хората, които просто дишат, оставят такива след себе си“, отбелязват авторите на проучването.

Червените точки на изображението по-горе представляват най-големите частици. Те създават най-голям риск от заразяване, но и падат по-бързо. „Но когато тичате през този облак, те все още могат да попаднат върху дрехите ви,“ казва професор Берт Блокен от Технологичния университет в Айндховен.

С оглед на резултатите от проучването професор Блокен съветва, когато се движите зад някого по права линия, да спазване поне 4–5 метра дистанция, когато бягате или карате бавно велосипед, тази дистанция да е 10 метра, а ако увеличите скоростта на колоездене, да спазване дистанция от поне 20 метра.

Четете още: Фактите: Колко наистина живее коронавирусът по отделните повърхности