Автор
Woman.bg

Без никотинов дим, или как да откажем цигарите

В началото на 2019-а сме. Нека си дадем едно обещание – да живеем в по-малко никотинов дим и да оставим цигарите. Не е невъзможно и чак толкова сложно, колкото изглежда на пръв поглед. Някои от следните хитринки ще помогнат.

Намалете броя на цигарите

Вие не сте копче и няма как да бъдете програмирани да откажете, каквото и да било изведнъж. Така е и с цигарите. Затова започнете с първата стъпка – просто намалете броя им. Ако на ден сте пушили по 10 цигари, то опитайте първия ден от вашата мисия за отказ от никотина те да са не повече от 5. Вторият и третият ден опитайте с по-малко или поне гледайте да не надвишават броя от първия ден. Постепенно ще свикнете по-малко количество никотин, което е една от най-важните стъпки, която ще постави успешно начало на мисията ви.

Измислете си нови занимания

Много от хората пушат от скука. Не един и двама припалват цигара просто „ей така“. Случва им се, когато са на работа, на лекция, на парти, но у дома може да не се случи да припалват. В кратките почивки, които имате през деня (било то, когато сте на работа, на лекция или някъде другаде) се опитайте да заместите цигарата с нови занимания. Излезте на разходка или почетете част от някоя нова книга. Повярвайте – това е по-доброто решение отколкото 7 минути, изпълнени с дим.

Без цигари = повече джобни

Цигарите са едно сериозно перо от вашия бюджет. Дори да не са ви необходими по две кутии на ден, то със сигурност към джобните ви за деня спада определена бройка цигари. Ако спрете този бич, от който нито ще се нахраните, нито ще утолите жаждата си, ще видите, че ще имате някой и друг лев, който ще може да вложите в нещо далеч по-стойностно. По-добре пазарувайте по-качествена храна, отколкото да отделяте от средствата си за никотин. Още по-добър вариант е да събирате по 5 лв. на ден в касичка/буркан, кой каквото има. В края на месеца вижте колко пари сте спестили. Ще се изненадате, че сумата е тази! Бъдете сигурни - тютюнопушенето излиза скъпо...

Намерете другар в това начинание



Много хора не могат да започнат тази мисия, без да имат съмишленик. Затова започнете да се спасявате от цигарите заедно с някой приятел или колега. Хубаво е този човек да е някой, с когото често се виждате и съответно да следите дали и вашият съмишленик е намалил пушенето. Стартирайте в един и същи ден и се опитайте да преминете през този период заедно.

Стимулът е важен!

Мнозина спазват какви ли не диети за отслабване, за да изглежда фигурата им по-стегната, по-секси, по-добре. Същото е и с цигарите. Намерете стимул, за да ги откажете. За тази цел може да се информирате по-задълбочено за това, какви биха били ползите, ако попаднете в отбора на „непушачите“.