Автор
Ева Григорова

Бил Гейтс има амбициозна цел за 2022: Да направи всичко възможно ковид да бъде последната пандемия

Бил Гейтс неведнъж е споделял, че не обича новогодишните обещания, но все пак си е поставил доста амбициозни цели за бъдещето.

Най-напред в списъка му е желанието му да бъдат избегнати евентуални бъдещи пандемии. В свой блог пост, в който говори за равносметката, която си е направил на изминалата година, милионерът споделя, че през 2022-ра година трябва да се обърне сериозно внимание на този проблем.

“Не можем да си позволим да повторим страданието от последните две години. Светът имаше шанса да инвестира в инструменти и системи, които биха могли да предотвратят пандемията от ковид-19, но не го направи.” - пише той.

Гейтс дори намекна, че това ще бъде и темата в следващата му книга, която ще излезе през настоящата година. Той е на мнение, че е изключително важно да се инвестира в различни медицински проучвания и разработки, както и да бъдат продължени проекти в областта, които са били спрени заради пандемията.



Един от примерите, който милионерът дава е помощта, която неговата фондация оказва в Африка. Там тя е финансирала проучването на лекарство, което предотвратява заразяването с ХИВ. В момента съществуват хапчета, които постигат същото, но те трябва да се приемат на чести и планирани интервали, докато новото лекарство може да се взема само веднъж месечно.

В своя пост Бил Гейтс посочва още, че в световен мащаб се наблюдава недоверие към обществените институции. Той дори цитира изследване, което показва, че 40% от американците не вярват на своите управници. “Ако хората не ти вярват, няма да подкрепят големи инициативи и когато настъпи сериозна криза, е по-малко вероятно да следват насоките, които да избегнат бурията” - допълва той.



Някои експерти споделят, че следващата пандемия би могла да бъде още по-лоша и е възможно тя съвсем да не е далеч. “Смятам, че с времето ще се срещаме с все повече пандемии, които ще се разпространяват по-бързо” - споделя Ричард Престън, автор на книгата “The Hot Zone”, посветена на ебола.

Според милионера това означава, че политическите лидери и гражданите трябва да започнат да вземат предпазни мерки - преди ковид да изчезне от техните приоритети.



“Сега е времето да се поучим от грешките си и да направим стъпки, за да предотвратим това ужасно преживяване да се повтори отново. Надявам се, че ще има широка подкрепа по отношение на пандемичната готовност и планирам да посветя голяма част от времето си именно на това” - допълва Гейтс.