Автор
Ева Григорова

Болестта на новото време: Как да се справим с бърнаута?

През 2019-та година проучване на Everyday Health установява, че за много от американците работата е източник на непрестанен и дори хроничен стрес. Пандемията само влоши тази статистика и доведе до още по-високи нива на бърнаут. А ново изследване стигна до заключението, че цели 85% от хората, които изпитват стресиращи затруднения на работното си място, смятат, че това се отразява негативно на цялостния им начин на живот.

За съжаление бърнаутът може да се превърне в клинична депресия и дори да доведе до допълнителни ментални проблеми. Затова специалистите смятат, че е изключително важно всеки човек, който усеща симптоми на депресия, да има отдушник и да говори за своите страхове и притеснения. Оказва се, че терапията е добро решение, дори да нямате възможност да смените работата си.



Именно поради стряскащата статистика и зачестяването на случаите на бърнаут на работното място започваме годината с материал, в който са събрани най-ценните съвети срещу прегряване и стрес. Ето и кои са те:

Заявявайте ясно колко работа можете да поемете

Ако и вие сте от хората, които бързат да отговорят на всяко обаждане или имейл, вероятно колегите ви ще останат с впечатлението, че винаги сте на разположение, а други пък ще сметнат, че не е необходимо да се включват активно в работния процес, защото вие вече ще сте адресирали проблемите. В такава ситуация терапевтите съветват ясно да заявите границите си и да започнете да контролирате потока от работни ангажименти, който идва към вас.

Използвайте отпуската си и си взимайте болничен, когато ви се налага

В редица държави по света, включително и в България, множество хора предпочитат да останат на работа, дори когато се нуждаят от почивка. Специалистите твърдят обаче, че това е грешна практика и с течение на времето може да се окаже пагубно за менталното ви здраве. Не се чувствайте виновни, когато си взимате отпуска или болничен, когато се върнете на работа ще бъдете много по-ефективни.



Проявявайте разбиране, когато общувате с трудни хора

За съжаление всички общуваме с хора, които не се държат добре с нас. В подобна ситуация е добре да проявите разбиране и да не приемате поведението им като насочено лично към вас. Такива хора обикновено имат лош ден и въпреки че това не е извинение, най-доброто, което можете да направите за себе си и за тях, е да ги приемете такива каквито са и да си дадете сметка, че отношението им не е лично.

Приемете, че е нормално да грешите

Терапевтите разкриват, че за голям процент от техните пациенти най-голямото предизвикателство е да приемат, че е нормално да грешат. Истината обаче е, че всички сме хора, а ако не грешахме, нямаше да научаваме нови неща.



Запазете идентичността си извън работното място

За много хора е трудно да оставят работата си в офиса и в свободното си време да се отдадат напълно на различни активности. Терапевтите са на мнение, че е от изключителна важност да откриете себе си и да не свързвате самочувствието си единствено със своето работно призвание.

Имайте предвид, че е добре да се замислите и дали за вашата идентичност са определящи сумата пари, които печелите и продуктивността ви на работа. Замислете се и какво представлява понятието “успех” лично за вас, а не според обществените нагласи. Така ще вземете по-добро решение относно кариерното си развитие и ще успеете да се ориентирате по-ефективно в нещата, които наистина ви носят удовлетворение.