Автор
Woman.bg

Българи са под карантина. Били в близък контакт с италианци, болни от коронавирус

Към момента в България все още няма потвърден случай за коронавирус. Или поне такава е официалната информация.

По последни данни обаче, семейство българи е имало пряк контакт със свои приятели италианци преди десет дни, които впоследствие са били диагностицирани с вируса.



Дали семейството е било в Италия, или италианците са им били на гост у нас, не се пояснява.

Българите са поставени под карантина, стана ясно от думите на директора на Военномедицинската академия проц. д-р Венцислав Мутафчийски. Те са с леки грипоподобни симптоми и са били уведомени от италианските си приятели за коронавируса.

Под карантина са и двама курсанти, които са били на обучение в Торино. Под наблюдение е състоянието и на един японски гражданин.

"Най-вероятно коронавирусът съществува, все още не сме го доказали", коментира пред медиите Мутафчийски.

От Националния оперативен щаб във връзка с мерките срещу разпространението на коронавируса докладваха, че има повишаване на смъртните случаи в световен мащаб.

Ситуацията в страните около България е следната: В Хърватия случаите на заразени са девет, Румъния – 4, в Северна Македония – 1. В Италия при заболели 2500, има починали 79. Северна Корея е с регистрирани 5328 заразени души. Това налага към Северна Корея и Иран да се приложат същите строги мерки, взети по отношение и на Китай. В Германия и Нидерландия случаите също са нахвърли 200.

Междувременно от Оперативния щаб отново заявиха, че у нас, особено в Източна България, се разпространява Грип тип Б, което "преизтощава медицинския ресурс".

"Точно в този дух беше препоръката на щаба от въздържание на някои обществени прояви, при които се скупчват хора от цяла България. Ние сме длъжни да кажем, защото вярваме, че хората проявяват здрав разум. Мотивът за препоръка за Шипка беше за Грип тип Б", коментира проф. д-р Мутафчийски.

Четете още: Кога ще дойде коронавирусът в България?